tisdag 1 juni 2010

Antibiotikaresistens




















Dagens Nyheter
presenterar idag Smittskyddsinstitutets och Stramas årsrapport som säger att spridningen av multiresistenta bakterier ökar i Sverige. Situationen gäller framförallt ESBL-bildande tarmbakterier. Utvecklingen oroar då det saknas läkemedel som biter på dessa bakterier.

Det som är positivt är att antibiotika förskrivningen har minskat men minskningen är inte tillräcklig. Detta menar professor Otto Cars,som varnar för att detta kommer att kosta miljarder för sjukvården.

Hur sprids då dessa bakterier? Spridningen skiljer sig inte från vanliga tarmbakterier, det vill säga att de sprids via kontakt. Bristande följsamhet till basala hygienrutiner är ett säkert sätt att sprida bakterier. Andra smittvägar är direkt smitta mellan patienter, undermålig städning, orena instrument och överbeläggningar.

Detta visar att vi måste fortsätta att arbeta för att minska antibiotikaförskrivningen. Det av stor vikt att personalen hinner med. Med ökade resurser hinner man tänka efter före när det gäller följsamhet till basala hygienrutiner. Vi behöver en översyn över upphandlingar när det gäller städning av våra sjukhus. Har städföretagen kunskaper i smittspridning? Har de som städar tillräckliga hjälpmedel och ett schema som tillåter noggrannhet? Vi måste även fundera på hur vi löser frågan med överbeläggningar. Är sjukhusen tillräckligt dimensionerade? Är det bättre med specialiserade akutläkare på våra sjukhus som handhar inläggningar? Hur arbetar vi överlag med prioriteringar i vården?

1 kommentar:

  1. nu finns det fräsch forskning från USA som visar att
    - ekologiska kycklingar har mindre salmonella och att
    - det finns mycket mindre antibiotiska resistens hos ekologiska kycklingar.
    37% av alla salmonella prover från icke-ekologiska kyckling hade resistens för mot sex olika typer antibiotika medan INGA ekologiska kycklingar hade antibiotikaresistenta bakterier.
    http://tradgardenjorden.blogspot.com/2011/03/mindre-salmonella-och-ingen-antibiotika.html

    SvaraRadera