torsdag 3 juni 2010

Vårdval=patientval




Näringspolitisk chef för Vårdföretagarna Hans Dahlgren, skriver i SvD att den fria etableringen har gett patienterna bättre tillgänglighet vilket är ett steg mot jämlik vård. Hans Dahlgren återkommer flera gånger till att vårdvalet skapar jämlik vård. Han menar även att vårdvalet har skapat mer jämställdhet mellan könen då många av företagen drivs och/eller leds av kvinnor.

Har svårt att se att alla medborgare har förmågan att välja. Ett val mellan flera alternativ innebär att man är insatt och kan jämföra de olika företagen. Detta ställer stora krav på att informationen är lättillgänglig och skrivet på ett språk som förstås av alla. Så är det inte idag. Detta innebär att vårdval och fri etablering skapar ojämlik vård.

Med vårdval går medborgaren från av vara patient till att bli kund. En kund ger en viss peng. Som alla andra privata företag funderar man på hur kan jag få ut mest inkomster med så lite utgifter som möjligt. Detta leder till en jakt på nya kunder och dessa kunder ska helst vara friska. Risken är stor att äldre och multisjuka inte ses som "bra" kunder utan mer som en utgift. Detta skapar en ojämlik vård.

Att fokus förflyttas från medborgarens behov till plånbokens storlek ökar risken för att de som redan är resursstarka får den största tillgången. Detta skapar en ojämlik vård.

Vid ersättning per läkarbesök är det mer vinstgivande att boka in och behandla lättare åkommor. Det leder till att de lättare åkommorna, som tidigare behandlades av en sjuksköterska, nu behandlas av en läkare. Det i sin tur leder till arbetslöshet för sjuksköterskor. Det är även mer vinstgivande att boka in läkarbesök då en läkare kan ta emot långt fler kunder än en kurator eller psykolog. Risken är uppenbar att vårdcentralerna inte anställer kuratorer eller psykologer. Detta skapar en ojämlik vård.

Folkhälsoperspektivet försvinner då det inte finns incitament för privata vårdföretag att ha friska kunder. Detta leder till en sjukare befolkning och skapar en ojämlik vård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar