tisdag 29 juni 2010

Hög tid att köpa in Wakamaru?


Det är för mycket personal på Gävle sjukhus konstaterar konsulter. Gävle sjukhus har ett sparkrav på ytterligare 140 miljoner. För att få hjälp med besparingsförslagen har man anlitat konsultföretaget Ledningsbolaget. Deras koncept är att ge stöd i ledarskap, utföra verksamhetsanalyser och utredningar inom vårdsektorn. VD för bolaget är Jan Thorling som bl a är specialist inom ortopedisk kirurgi.

Ledningsbolaget har jämfört bemanningen på andra sjukhus och Gävle sjukhus. Man har då kommit fram till att, för att nå budgeten, göra personalneddragningar. De sjukhus man har jämfört är sjukhusen i Varberg och Umeå. Gävle sjukhus har 1,48 sjuksköterskor/undersköterskor per vårdplats. Motsvarande siffra i Varberg är 1,16. Geriatriska avdelningen i Gävle har 1,65 sjuksköterskor/undersköterskor per vårdplats medans man i Umeå har en bemanning på 1,14 per vårdplats. Ergo, sjukhuset i Gävle ska dra ner på personal!

Att använda endast bemanningen som verktyg i jämförelse med andra sjukhus är inte ett tillräckligt mått och skapar många gånger missvisande siffror. I en jämförelse måste man även ta hänsyn till beläggning i %, vårdtider, antal vårdplatser, kategori av patienter och väntetider för att nämna några variabler. Ledningsbolaget har sedan tidigare fått kritik för sina jämförelser och bemanningstal av Vårdförbundet. Om man sitter i en ledande position och inte själv vill fatta obekväma beslut kan ju en lösning vara att ta hjälp av ett konsultföretag vars lösning är att spara personal?!

Att undersöka bemanning på andra sjukhus är ett "konsultuppdrag" som i regel vem som helst kan utföra och det till ett pris av 0 kronor. Vad kostar det inte att ta hjälp av ett konsultbolag? Hur känns det att arbeta på en arbetsplats som tar in konsulter för dyra pengar och reslutatet blir ett innovativt förslag. Var är de kreaktiva lösningarna för att spara pengar och var är den kritiska granskningen av administrationen?

För 8 år sedan skrevs en artikel i Dagens Medicin om de höga kostnaderna för att hyra in tillfälliga chefer. Upp till 300 000 kronor i månaden kan det kosta när man hyr in en chef från Ledningsbolaget. Ett av de sjukhus som använt sig att det nämnda bolaget för att lösa akuta chefsuppdrag är....
Gävle sjukhus.

Kanske är det så att vi får använda oss av roboten Wakamaru istället för att satsa på mellanmänskliga och värdiga möten i vården, istället för att satsa på patientsäkerhet och istället för att satsa på en långsiktig personalpolitik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar