lördag 26 juni 2010

Genial idé för äldre i Luleå



Hittade en artikel från Luleå som handlar om en lekpark för äldre. Tar man en promenad på Hälsans stig i Luleå kan man stanna till vid ett aktivitetsområde, ett utegym för äldre.

Idén med Hälsans Stig kommer ursprungligen från Irland. Hjärtfonden på Irland har tagit fram koncenptet med hälsostigar för att främja motion och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Utegymet i Luleå är anlagt av kommunen och där kan äldre träna upp koordination, styrka och balans. Enligt tekniska kontoret i Luleå kommun finns planer på att anlägga fler gym.

I Östergötland finns Hälsans Stig i Linköping och Åtvidaberg. Förhoppningen är att Hälsans Stig sprider sig till fler kommuner i länet.

Att sedan ha ett gym för äldre i nära anslutning till Hälsans Stig är en genial idé för den äldre och äldre äldre människan. Det ger goda möjligheter att träna upp en stel kropp och ger livsglädje.

När man anlägger en hälsostig och ett gym utomhus måste man även se till att stigen har en beläggning som gör det möjligt för rullstolsburna att ta sig fram. Många motionsstråk är anlagda utifrån tanken att alla är gångare. Det innebär att man glömmer bort dem med t ex rullstol eller rollator. Ett gym borde även det vara anpassat för rullstolsburna. Även de som sitter i rullstol har behov av att träna koordination, balans och styrka för att klara av utmaningen att ta sig fram på en del av stadens gator och torg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar