måndag 21 juni 2010

Cementering av ohälsa med hjälp av asfalt och tegel


Aje Carlbom, socialantropolog vid Hälsa och samhälle på Malmö högskola, skriver i Sydsvenskan om "ghettoiseringsprocesser" i Malmö.

Han nämner underklassområdet Rosengård och medelklassområdet Västra Hamnen som exempel. I Rosengård har ungefär 70% av de boende en utländsk härkomst och domineras av åldrarna 0-20. I Västra Hamnen har ungefär 20% av de boende utländs härkomst och domineras av åldrna 20-25.

Utanför Malmö i Limhamn finns överklassområdet Viktoria Park. Det anses som Sveriges första grindsamhälle. Mot en månadsavgift kan bostadsrättsinnehavarna få tillgång till bemannad reception, tennisbanor, spanaläggning, spa, restaurang, vinkällare och golfbana.

Denna bostadsplanering är ett exempel på hur en segeregerad stadsplanering och ett ojämlikt samhälle kan se ut där kostnaderna sedan kommer att betalas av bl a hälso- och sjukvården. Ojämlikhet skapar ohälsa. För att få en god hälsa i samhället behöver vi stanna upp och fundera på vilka konsekvenser politiska beslut kan leda till och hur dessa beslut kan påverka hälsan negativt och positiv för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar