tisdag 22 juni 2010

Psyke och soma, två olika världar


Psykiskt sjuka får står det i bl a Svenska Dagbladet och Aftonbladet. De psykiskt sjuka får sämre vård än andra vid kroppsliga symtom. Som exempel nämns att dödligheten i stroke och lungcancer är större för gruppen psykiskt sjuka.

Lars Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, skriver i slutet av artikeln; "Landstingen är ytterst ansvariga för att ge medborgarna vård efter behov. De måste skapa förutsättningar för ett bättre samarbetemellan primärvård, psykiatri och somatiskt specialist vård. Ingen ska behöva dö i behandlingsbara sjukdomar bara för att hon eller han är psykiskt sjuk."

Att brygga en bro mellan psykiatri och somatisk vård är det första steget som bör tas. En bro som ser till hela människan. Som det är idag kallar psykiatrin den andra sidan för "somasidan" och "somasidan" säger; "det där få psyk ta".

Ett annat steg att ta, för en bättre vård för de psykiskt sjuka, är att se till att de psykiskt sjuka får ett personligt ombud som kan hjälpa till att föra deras talan. Många gånger saknas förmågan att driva sin egen talan då den psykiska diagnosen tar så mycket energi i anspråk.

Många psykofarmaka ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Obligatoriska läkemedelsgenomgångar med kroppslig undersökning är ett bra sätt att förhindra eller bota kroppsliga sjukdomar samt för inställning av rätt medicinering.

Vi behöver även satsa på psykiatrisk vård på vårdcentralerna som huvudsakligen ska ansvara för den psykiska hälsan. Det behövs ökade resurser, både i form av kunskapslyft och kronor.

Kunskapslyftet behöver inte bara öka bland hälso- och sjukvårdspersonal utan även i samhället i stort. Det är inte skamligt att vara psykiskt sjuk. Det är en sjukdom som kan behandlas eller lindras med hjälp av terapi och läkemedel.

Slutligen måste vi lyfta upp psykiatrin som inriktning. Det satsas stora pengar på t ex hjärtsjukdomar. Psykiatrin har idag en låg status och det råder brist på kompetenta psykiatriker. För att få en bättre psykvård behöver man nu prioritera insatserna mot den psykiska ohälsan. En grupp som idag har svårt att föra sin egen talan och endast några få för deras talan. Rättvis prioritering är ett mycket viktigt ansvar för landstinget.

Tag kraftag mot psykiskt ohälsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar