fredag 4 juni 2010

Mat ÄR en viktig fråga


Den tredje juni 2010 arrangerade Gemensam Välfärd i Norrköping ett seminarium om boken Jämlikhetsanden av Richard Wilkinsson och Kate Pickett. I boken presenterar författarna forskning och statstik från 21 länder som påvisar att graden av ojämlikhet i ett samhälle får verkningar hur vi mår fysiskt och psykiskt.

Efter presentationen av boken frågade moderatorn Widar Andersson deltagarna i panelen "Om ni bara fick fatta ett beslut som ökar jämlikheten, vad skulle ert beslut vara? "Kökslyft" svarade Gunvor G Eriksson från Miljöpartiet. Med kökslyft menas god och näringsrik mat i skola och omsorg. Det är mätta och belåtna som vi orkar och kan göra saker för och med varandra.

Det finns många barn i vårt samhälle till ensamstående föräldrar eller missbrukare som har skolmåltiden som största näringskälla. Det finns många äldre på våra boenden som är underviktiga för att maten inte smakar.

Maten ska vara nylagad i tillagningskök på våra skolor, sjukhus och äldreboenden och inte transporteras långa sträckor innan den når magsäcken. Att maten ska vara ekologisk och lokalt producerad innebär att vi ställer krav vid upphandling.

God och näringsrik mat är en förutsättning för att leva i ett gott samhälle!

1 kommentar:

  1. Kaxigt svarat av Gunvor, och kul med något så extremt konkret i vad som annars lätt blir en abstrakt debatt.

    SvaraRadera