måndag 28 juni 2010

Allmänläkaren och avregleringen


Träffade en allmänläkare verksam på en vårdcentral i Norrköping med en lång erfarenhet inom hälso- och sjukvården. Passade på att fråga honom om hans syn på avregleringen av apoteksmonopolet och reklam för läkemedel.

Allmänläkaren inleder med att säga; "läkemedel är inget att leka med". Med detta menar han att avregleringen har inneburit att läkemedel har nedvärderats till vilken vara som helst, jämförbart med ost, mjölk och bröd.

En fara är, säger allmänläkaren, att försäljningen i vanliga affärer innebär att det blir ingen eller dålig rådgivning. På ett apotek får man rådgivning av utbildad personal där informationen är vetenskapligt grundad. Denna kunskap finns inte utanför apoteken.

En annan fara, fortsätter han, är den kontrollfunktion av missbruksproblematiken som apotekspersonal utgör kommer att minska. "Vanliga" läkemedel som Treo och nässpray kan gå från bruk till missbruk säger allmänläkaren. I sin yrkesroll kan apotekspersonal känna igen kunder som frekevent köper en viss vara och i stora kvantiteter. Dessa personer fångas upp av apotektspersonal och nekas köp.

Allmänläkaren anser även att samarbetet med apoteket har försämrats. Tidigare fanns ett ömsesidigt samarbete med utbyte av t ex information. Idag finns fler apotek inom vårdcentralens upptagningsområde och allmänläkaren tycker inte att det går att få samma ömsesidiga samarbete med fler apotek, varav två är privata.

Allämnläkaren avslutar med att säga att vi har gått från ett samhälle där apotekens syfte var till nytta för samhället till dagens kommersialism.

3 kommentarer:

  1. Det är kanske dags att införskaffa små apotek inom mataffärer med personal som kan ge råd om det här anses vara ett riktigt stort problem eller? Själv tycker jag att det är smidigt att jag kan köpa Ipren när jag behöver det ute på mataffären mest för att jag är inte inne på apoteket så ofta att jag komma ihåg att svänga förbi när medicinen ta slut. Det är båda fördel och nackdel med att har det mer lätt tillgängliga.

    SvaraRadera
  2. Men svenska folket, alltså verklighetens folk, har ju tidigare varit undermedcinerad. Tack vare att godiskiosken nu också säljer treo kan man stå ut med avregleringarna. Typ.

    SvaraRadera
  3. Personal i affären kan inte ge farmaceutiska råd.
    Läkemedel är inte vilken vara som helst.
    Stor risk att människor överdoserar.
    Stor risk att man inte vet vilka läkemedel som interagerar med varandra utan expertisråd med fara för eget liv.
    Lättillgängliga läkemedel skickar ut signaler som säger att det är "bara att ta en tablett". Är det samma som egenvård? Nej, inte direkt.

    SvaraRadera