lördag 19 juni 2010

Folkhälsa och stadsplanering


Gunvor G Eriksson rekommenderade läsning av Utjämna hälsoskillnaderna inom en generation. Det är en kommision som tillsattes för 4 år sedan av dåvarande genraldirektören för WHO, Lee Jong-Wook. Syftet är att med en bred ansats minska de globala hälsoskillnaderna.

Där står bland annat att alla delar av samhällsstyrningen och samhällsekonomin har möjlighet att påverka hälsa och jämlikhet i hälsa. Regeringen kan således välja om man vill förbättra eller försämra hälsan. Kommissionen tar upp stadsplanering som ett exempel. En stadsplanering som leder till utspridda bostadsområden med få billig bostäder, bristande lokal service och oregelbunden dyr kollektivtrafik är det val man ska göra om man vill försämra folkhälsan.

Ser även att man i Borås kommun har folkhälsa och samhällsplanering som tema på sin sommarakademi. Syftet är, säger Folkhälsosamordnaren Susanne Carlsson, att samhällsplanering styr en hel stads utveckling och invånarnas välbefinnande under en lång tid.

Det är viktigt att man arbetar långsiktigt med folkhälsan. Det är inte bra långsiktighet som behövs utan även en samordning, både horisontellt som vertikalt.

Vi behöver även inse att folkhälsa inte bara är en fråga för häslo- och sjukvården utan en fråga för i princip alla instanser där politiska beslut fattas. De polititska besluten behöver föregås av en konsekvensanalys över hur beslutet bidrar till en jämlik hälsa som i sin tur är en förutsättning för folkhälsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar