torsdag 24 juni 2010

Barn och karriär bra för kvinnors hälsa


Rubriken är från Helsingborgs Dagblad i mitten av maj. Att karriär och barn är bra för kvinnors hälsa visar en brittisk studie. Studien påpekar att kvinnor som har haft flera roller i högre grad kände sig friskare än hemmafruar, ensamstående mödrar eller barnlösa kvinnor. De var även i mindre grad överviktiga i medelåldern.

Samma tidning skriver även att ensamstående kvinnor har sämre hälsa, likaså deras barn. Det beror på att de deltar mindre ofta i sociala aktiviteter och har ett bättre skyddsnät enligt en avhandling från Uppsala Universitet.

Både ensamstående pappor och ensamstående mammor har sämre hälsa än gifta och sambor. Ensamstående mammor avstår också oftare från att söka läkarvård än gifta och sambor. Ensamstående pappor har en bättre ekonomisk och social situation än ensamstående mammor men en sämre hälsa än gifta och ensamstående pappor.

När föräldrarna deltar i sociala aktiviteter påverkas barnens hälsa i positiv riktning. Ekonomi, utbildning och härkomst samt sysselsättningsgrad har mindre betydelse.

Dessa två studier visar på flera faktorer som påverkar en grupps hälsa. Vi kan börja med att konstatera att karriär och barn ÄR en lyckad kombination för kvinnors och barns hälsa. Om kvinnor ska satsa på både karriär och barn behövs en individualiserad föräldraförsäkring. Även lika lön för lika arbete.

För de ensamstående föräldrarna behövs stöd för att kunna delta i sociala aktiviteter. Ett stöd i form av dagis som är öppet dygnet runt skulle nog underlätta för många ensamstående och bidrar till en bättre hälsa.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet och viktigt. I Sverige har många riksdagsledamöter och ministrar små barn, ändå tittar somliga snett på folk som har barn och gör karriär inte minst inom politiken.

    Det måste finnas förutsättningar för alla föräldrar att delta i förvärvsarbete och sociala sammanhang. Även barn till ensamföräldrar har rätt till ekonomisk trygghet och och att de kan delta i det social livet fullt ut. Därför behövs en ekonomisk omfördelning och en seriös satsning på förskolan för allas behov.

    SvaraRadera