onsdag 9 juni 2010

Fysisk aktivitet för hälsa


Idag börjar dagen med en positiv nyhet! Det är SvD som skriver att motion är en trend som ökar. "En fortsatt satsning på att utveckla barn och ungdomsidrotten är inte bara en satsning på idrotten, utan också, framför allt, på att fortsätta utveckla folkhälsan i positiv riktning" skriver artikelförfattaren.

Oroväckande är det faktum att aktivitetsnivån har en socioekonomisk bakgrund och det innebär att hälsan är en fråga om klass. Personer med låg inkomst och kort utbildning är mindre aktiva än personer med hög inkomst och lång utbildning. Samma förhållande gäller för personer födda i ett annat land än Sverige.

Detta visar att folkhälsan ökar med aktivitet och att ett bra alternativ till läkemedel är att skriva fysisk aktivitet på recept. Det visar också att vi måste göra breda satsningar för att öka möjligheter för alla samhällets medborgare att ha tillgång till och ha råd med aktiviteter och motion. Villkoren för flickor och pojkar ska vara lika när det gäller träningstider och hallar. Lika villkor oavsett stadsdel och ålder, fler grönområden, fortsatt arbete med Idrottslyftet och Idrott utan gränser är några andra exemepel som påverkar en ökad folkhälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar