måndag 14 juni 2010

Carema får kritik i Linköping



I den nystartade Dagens sjuksköterska kan man läsa om brister i arbetsmiljön för Caremas sjuksköterskegrupp. Carema kritiseras för en otydlig chefsstruktur och otydliga riktlinjer för hur man ska prioritera vid otillräcklig bemanning. Sjuksköterskorna försökte uppmärksamma ledningen redan förra året men inga försök till analys eller åtgärder gjordes från arbetsgivarhåll.

Carema driver vård och omsorg via vårdcentraler och äldreomsorg, särskolan, psykiatri samt missbruksvård. Deras slogan är;
...."erbjuder vård och omsorg med fokus på livskvalitet, professionalism och långsiktig hållbarhet."

Sökningen "Carema+kritik ger ungefär 56 300 resultat! Ett axplock av kritiken som riktats mot företaget är; outbildad och ung personal, bristande rutiner för avvikelsehantering, stor omsättning på personal, inlåsning och visitering av patienter samt arbetspass över 12 timmar. Axplocket är hämtat inom alla Caremas inriktningar och från olika orter i Sverige.

Det visar att vinsten har ett större värde än människan och att de personer som ansvarar för upphandling inte har valt det bästa alternativet. Det bästa alternativet i ett långsiktigt perspektiv. Vid genomgången av kritiken har det inte stått något om de personer som fattar beslut om upphandling. Var de andra alternativen så mycket sämre? Var de andra alternativen så mycket dyrare? Det är redan vid upphandlingen som hälso- och sjukvården formas för den framtida brukaren/patienten. Ändra fokus från vinst och pengar till en upphandling som verkligen ger en god vård.

3 kommentarer:

  1. Hej Margareta!
    Du får gärna kritisera oss men dra inte slutsatser på ett sätt som faller på sin egen orimlighet. För att visa hur det leder fel i sk sökstängar på Google, om man söker som du har gjort, gjorde jag motsvarande på Carema+Bra. Det leder till 86 200 träffar. Något som är precis lika felaktigt, eftersom det endast talar om att båda sökorden råkar finnas i samma söksträng.

    Du exemplifierar din kritik med ett antal påståenden som publicerats i media. Visst kan man göra så men det finns alltid två sidor av saken, något som inte alltid återspeglas i en artikel.

    Vi har exempelvis inte stor omsättning av medarbetare. Vi har alltid krav på att man är utbildad för sitt jobb men har vikarier som får pröva sig fram innan de skaffar sig utbildning för arbete inom omsorgen. Visst har vi många ungdomar i äldreomsorgen, närmare bestämt 500 som sprider livsglädje för gamla människor. Vi tror att det ökar chansen att de väljer att jobba inom äldreomsorgen. Och det kommer verkligen att behövas! Vi har fått berättigad kritik för att vi stängde in en boende. Vi tog det på yttersta allvar och placerade om medarbetarna - och fick kritik för det. Vi kan erbjuda långa arbetspass om våra medarbetare så önskar och själva väljer det.
    Återkom gärna!

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar.

    Jag anser att all hälso- och sjukvård ska bedrivas av den offentliga sektorn och finansieras solidariskt. Det är min åsikt som ligger bakom denna och många andra inlägg på min blogg.

    Jag kan hålla med om att man inte bara ska ta information via massmedia då den ofta är vinklad. Jag vet dock att kritik har kommit från Socialstyrelsen fler än en gång. Så kritiken har kommit flera gånger.


    Vid en snabb genomgång av Carema och bra står det ett par gånger även ordet inte före bra.

    Att arbeta långa arbetspass är inte bra för arbetstagarna och inte bra för brukare/patient. Undandagna är nattpersonal som oftast arbetar från 21-07. Vårdtyngden skiljer sig dock markant från dagtid.

    Sen är det själva upphandlingen inom olika sektorer som jag vill kritisera. Har själv arbetat på ett boende där t ex kylskåpen var placerade upp och ned och takdelar ramlade ner med risk för skada. Företaget fick sin del av kritiken men jag hörde knappast någon som kritiserade de som var ansvariga för upphadnlingen. Det är många gånger som man hoppar över ett steg när man ger kritik eller skyller på någon/något.

    Till sist vill jag bara avsluta med ett tack för att du tog dig tid att läsa och kommentera.
    Väl mött!

    SvaraRadera
  3. Hittade hit när jag sökte på Carema och förundras över orden:"Du får gärna kritisera oss". Ja, vi lever ju i ett land där vi enligt lag har rätt att säga våra åsikter och det borde inte spela så stor roll att en företrädare för carema så storsint ger oss tillåtelse att yttra oss. Arbetar för carema som timvikarie just nu. Letar efter efter annat. Jag kommer att bli deras sämsta reklampelare. Vinst går före god vård och det på bekostnad av boende och personal.

    SvaraRadera