torsdag 17 juni 2010
Rekryteringsproblem för landstingspolitiken?
Landstingsrådet Börje Wennberg (s) säger att de yngre hellre väljer kommunpolitiken då bredden är större och det är fler frågor som ligger närmare till för unga än den smalare sjukvården.
I landstingets budget går ungefär 90% till hälso- och sjukvården så visst består sjukvården av den största utgiftsposten, men landstingspolitik är så mycket mer än bara hälso- och sjukvård.
I Östergötland är sjukvården indelat i olika centrum; hjärt- och medicincentrum, sinnescentrum, centrum för kirugi, ortopedi och cancervård, barn- och kvinnocentrum och diagnostikcentrum. Här tillkommer vårdcentraler och sjukvårdsupplysningen. Andra centrum är; katastrofmedicinskt centrum, prioriteringscentrum och stöd- och serviceenheter. Dessutom folktandvården, Lunnevads folkhögskola och Naturbruksgymnasiet.
Regionförbundet Östsam arbetar för regional utveckling i frågor som näringsutveckling, kollektivtrafik, kultur och folkbildning, turism och fritid samt landsbygdsutveckling. Dessutom äger Östsam Energikontoret Östra Götaland. Östsam har bildats av Östergötlands samtliga 13 kommuner och landstinget.
Av de 420 200 som bor i länet arbetar 11 000 inom hälso- och sjukvården. Det är alltså den största arbetsgivaren. Det innebär att man som landstingspolitiker även arbetar med personalstrategiska frågor av stora mått. Det finns även ett intressant spänningsmoment som landstingspolitiker då personal oftast anser att politiker ska syssla med vadfrågor och inte hurfrågor. Arbetar man med hurfrågor "lägger man sig i". Problemet är att man måste verka både i hurfrågor och vadfrågor då man även agerar som ägare och inte bara medborgarföreträdare. Inom hälso- och sjukvården finns även starka yrkesgrupper där man behöver hitta en balans mellan styrning och rådfrågning.
Bredden inom landstingspolitiken är alltså bred och komplex, inte smal och enkel. Det som behövs är att arbeta strategiskt för att ge yngre medlemmar kunskap och insikt i alla delar som ingår i landstingspolitiken. Detta kräver närvarande politiker. Slutligen behövs en inställning som präglas av en välkomnande och praktisk attityd till ungdomar så att även de hamnar på valbar plats.
Etiketter:
Landstingspolitik sjukvård,
medborgarföreträdare,
ungdomar,
valbar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
och jag kommer att kryssa dig :)
SvaraRadera