måndag 31 maj 2010

Psykisk ohälsa; går trenden att vända?


Anna Hellgren skriver i Dagens Arena om den bortglömda folkhemssjukan; psykisk ohälsa. Den pyskiska ohälsan och bristerna i psykiatrin blossar upp i mångas medvetande och i massmedia i samband med våldsdåd. Anna Hellgren menar att vid dessa tillfällen är samtliga röster överens om att psykiatrin mår mycket dåligt men inget händer. Frågan förlorar sin aktualitet när det inte är en nyhet längre och glöms bort.

Massmedia borde ta ett större ansvar och inte bara skriva om bristerna i psykiaktrin eller den ökade psykiska ohälsan när det kan säljas tidningar. Massmedia borde hjälpa till att belysa frågan för att problemet ska fastna i allas medvetande.

I dag lider många männsikor av psykisk ohälsa och alla känner någon som drabbats av eller är drabbad av depression. Människor som många gånger behandlas styvmoderligt av sjukvården då resurserna idag är knappa. Det måste mer resurser till sjukvården för att hjälpa dessa individer.

Vi behöver även ökade insikter i hur det samhälle vi lever i idag bidrar till en ökad psyskisk ohälsa. Vi behöver sätta ihop alla små delar till en helhet och se samband. Hög arbetslöshet, lärarlösa lektioner, utförsäkrade individer, tro på kaptialism är bara några av de små delarna som skapar en grund för psyskisk ohälsa.Vi behöver ge större resurser till en psyskisk hälsan för hela människan från barn och ungdomar via skolhälsovården till äldre via geriatriska avdelningar med kunskaper i geropsykiatri.

1 kommentar:

  1. Viktig koppling mellan psykisk ohälsa och samhällsekonomin. Kapitalismens logik förutsätter missnöje och vill-ha-mer begär. det är det som tillväxt handlar om. Eftersom alla inte kan få det skapar det känsla av misslyckande, avund och rädsla. Fast det är otroligt mer komplext än så. Bra skrivet Maggan!

    SvaraRadera