onsdag 26 maj 2010

Rik och förskyld i Danderyd? Grattis!



Det har visat sig att det skrivs ut mest antibiotika i Stockholms kommuner som Danderyd, Lidingö och Täby. Om detta skriver SvD för ett par dagar sedan. Kan det vara så att det finns extra mycket bakterier i dessa kommuner? Är invånarna extra mottagliga för bakterier? Nej, det beror på att i dessa kommuner har invånarna en hög medelinkomst. För 5 år sedan presenterade Karolinska Institutet belägg för att högre inkomst följer bättre hälsa. Alltså borde förhållandet vara annorlunda, det borde skrivas ut mer antibiotika i t ex Botkyrka än på Lidingö.
I Danderyd och Lidingö skrivs det ut ungefär 450 antibiotikarecept på 1000 invånare och år. Det nationella målet är max 250 antibiotikarecept.
Ovan nämnda exempel pekar på att vården inte är jämlik och att det är plånbok som många gånger styr. Det är även problematiskt att det skrivs ut antibiotika i stora antal. Man ökar då bara risken att utsättas för antibiotikaresistens.
Vi måste aktivt arbeta för en jämlik vård. Vi måste fortsätta att kartlägga hur skillnaderna verkligen ser ut för att ta i tu med den orättvisa vården. Vi måste aktivt arbeta för att minska antibitikaförskrivningen för att inte riskera att hamna i en situation där ingen antibiotika biter på infektioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar