söndag 2 maj 2010

Folkhälsa på dagordningen

Läser Hanne Kjöllers ledare i DN om överviktskirurgi. Ledaren anser att det är vårdbehovet som styr, oavsett vad som har orsakat det. Jag anser att frågan inte gäller sjukförsäkringar eller vad som ska styra vården, utan att vi behöver ta ett par steg bakåt och få insikt över hur många faktorer i dagens samhälle som samspelar till en sämre hälsa.

I Örebro har en ny grupp iakttagits på Beroendecentrums kvinnoenhet. Det är kvinnor som fått alkoholmissbruk efter magsäcksoperation mot fetma! En av förklaringarna är att alkoholen snabbare tas upp i blodet när magsäcken är minskad. En annan kan vara att man bytt ett sug mot ett annat.

För mig innebär detta att sjukvården många gånger anser sig ha "gjort sitt" vid t ex en operation mot kraftig övervikt. Det råder många gånger en syn på att kropp och psyke är två separata delar och ska behandlas separat. Jag anser att vi måste få en mer holistisk syn på individen i dagens sjukvård. Inget kan beskrivas eller vårdas enskilt utan måste ses i en större kontext. Kropp och psyke påverar och påverkas av varandra.

Förutom en holistisk syn på människan behöver vi även satsa mer på folkhälsa. Folkhälsa borde vara ett begrepp man tar i beaktande varje gång man fattar ett politiskt beslut. Ett utökat stöd till friluftslivet för att få fler fysiskt aktiva, bättre mat i skolor, satsning på cykelbanor och kollektivtrafik är några exempel. Till alla som besitter uppdrag och fattar politiska beslut: fundera alltid på hur beslutet kan påverka folkhälsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar