torsdag 27 maj 2010

Bristande säkerhetskultur i vården?



Enligt Socialstyrelsen skadas ungefär 100 000 patienter varje år på våra sjukhus. Det motsvarar 630 000 extra vårddygn. Extra vårddygn som i sin tur innebär extra utgifter och ett ökat lidande för den drabbade individen.

I Göteborgsposten kritiserar civilinjengör Ingvar Ericsson resultatet av ett betänkande som ledde till förändringar i Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (LYHS). Ingvar Ericsson menar att; "det inte är primärt lagstiftningen som behöver en översyn, det är det sätt på vilket säkerhetsfrågorna inom hälso- och sjukvården hanteras som behöver ses över och utvecklas. Lagstiftning löser inte problem som har att göra med en underutvecklad säkerhetskultur."

Forstätter man som man gör idag kommer vi alltid att ha en stor andel personer som drabbas av vårdskador. Vad är det då som behövs? Vi måste se felen som en möjlighet för lärande. Vi måste komma bort från ett syndabockstänkande och se den enskilda individen som en del i en större organisation. Många skador uppkommer på grund av organisatoriska hinder. Hinder har vi i form av låg bemanning, hierariska strukturer, bristande rutiner med it-system och liten tid avsatt för avvikelsehantering för att nämna några exempel.

Toyota använder en modell där man för varje fel ställer fem varför. Man ger sig inte förrän man har fått svar på sina fem varför och man slutar inte heller förrän man har ställt fem varför. Många gånger hittar man ett fel och väljer en enkel och snabb förklaring till vad som har hänt. Risken är att man då inte går till botten med problemet och inte får ett därför. Toyota arbetar även med mental träning för att personal ska våga, våga att stoppa bandet när de ser en felaktig produkt. Inom hälso- och sjukvården behöver man arbeta med en attitydförändring när det gäller att våga säga till , våga säga ifrån och gå till botten med händelsen. Man behöver se tillfället som ett lärande. Det viktigaste är att arbeta i förebyggande syfte och se att hälso- och sjukvårdens idag är avancerad och komplicerad med många riskmoment som innebär att säkerhetsarbetet ska ges ett stort utrymme i den dagliga verksamheten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar