måndag 17 maj 2010

Sexuellt överförbara sjukdomar- inte ett problem för oss?

Satt på östgötapendeln till Linköping igår och läste FN;s rapport om Millenniemålen. Ett av FN;s delmål är mål 6 som innebär att hejda och minska spridningen av hiv/aids till 2015. I rapporten kan man läsa att antalet människor med nya hiv-infektioner nådde sin höjdpunkt 1996 och har sedan dess minskat. Samma trend ser man när det gäller antalet dödsfall i AIDS. En av orsakerna till den minskade trenden är att unga människors kunskap om hiv och hur man skyddar sig mot viruset ökar långsamt. Men kunskapen är fortfarande liten och i flera länder ligger man långt under det mål som sattes av FN;s generalförsamlings specialsession om hiv/aids; nämligen att 95% av unga människor skulle ha god kännedom om hiv 2010.

För att förebygga hiv måste insatser öka inom utbildningssektorn. I rapporten står "Att informera såväl barn i grund- och gymnasieskolan som ungdomar om hiv är nödvändigt. Informationen måste vara anpassad till kön och ålder. Barn och ungdomar måste också få "verktyg" att lösa problem, förhandla och fatta beslut som gör det möjligt att omsätta kunskapen till praktisk handling. Det finns tecken på att sexualundervisningen i skolan kan vara ett effektivt sätt att ändra attityder och beteenden som leder till stort risktagande när det gäller hiv."

När jag läste detta var jag i höjd med Linghem och det gick en rysning längs ryggraden då jag insåg att detta gäller även här. I Socialstyrelsens undersökning Ungdomsbarometern kan vi läsa att bara 60% av ungdomarna svarar rätt på grundläggande frågor om hur hiv överförs. Samtidigt som det rapporterades 40 000 fall av klamydia förra året. Det är viktigt att sex forfarande ska få vara lustfyllt men att man använder kondom vid nya och tillfälliga sexuella kontakter.

Vi måste åter, som Thomas Nihlen sade 2009, inse att faran inte är över. Vi måste satsa brett på information kring smittspridning av sexuellt överförbara sjukdomar och ändra attityden till kondom. Satsningen måste ske i samverkan med flera instanser. Ska vi även effektivt hindra spridningen av hiv är det nödvändigt med sprututbytesprogram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar