lördag 29 maj 2010

Individuellt ansvar för allas bästa?


Läser Thomas Johanssons artikel i Dagens Nyheter som handlar om jagfokuseringen i dagens kultur. Han skriver att "individkulten och intresset för jaget är ingeting som enbart märks i medierna. Det är en del av hela vår ideologi och präglar även familjelivet och relationen mellan föräldrar och barn."
Mer och mer ansvar läggs på individen med alliansens sätt att tänka. Man glömmer många gånger bort att en enskild individ lever i ett samhälle och att individ och samhälle påverkas av och påverkar varandra. I takt med teknisk utveckling och ökade kostnader med begränsad plånbok kommer mer och mer ansvar för den egna hälsan läggas på individen om utvecklingen tillåts fortsätta som det ser ut i dag. Det leder till stora konsekvenser för många människor. Alla har inte kunskapen eller möjligheten att söka information om sin sjukdom via internet. Alla har inte de språkliga förutsättningarna för att förstå den skrivna informationen. Det försvårar för den äldre människan som många gånger har flera sjukdomstillstånd att sättas sig in i och se sambanden med sina besvär.
Det är ett fegt sätt att tänka! Att lägga ansvaret på individen utestänger många människor från samhället. Att lägga ansvaret på individen skapar en möjlighet för "lyckade människor". Det innebär även att det öppnar upp en möjlighet för "icke-lyckade" människor som faktiskt får skylla sig själva. Vi måste ha en politik som ser till helheten. En politik som tar ansvar för alla individer och tar sitt ansvar. En politik som möjliggör för kommande generationer att leva ett gott liv. I det goda livet ingår att slippa betala tidigare generationers misstag. Slippa betala i form att pengar, sämre klimat, individuellt skuldbeläggande och ojämlikhet.

1 kommentar:

  1. Janne Berglund30 maj 2010 kl. 02:15

    Bra skrivet! Stegvis förändras samhället till mer och mer individuella lösningar. Släck lampan! Gå och cykla så andra kan köra stadsjeep och jättestora motorbåtar. Sjukskriv dig inte, sug på ramarna! Är du arbetslös får du ta dig i kragen!
    Janne Berglund

    SvaraRadera