måndag 24 maj 2010

Huvudvärk av huvudvärkstabletter

I dagens Aftonbladet kan vi läsa att 150 000 svenskar lider av kronisk huvudvärk orsakad av värktabletter. I artikeln står även att om man tar värktabletter minst 10 dagar samma måndag kan man lida av LÖH - läkemedelsöveranvändningshuvudvärk.

I DN för ett par dagar sedan presenterades en pågående studie från Göteborgs universitet där forskare tillsammans med Sifo ställer frågor om huvudvärk och läkemedelskonsumtion. Det är första gången man tittar på dessa frågor i en svensk studie. Det är användandet av receptfria läkemedel som leder till LÖH och den vanligaste tabletten var Alvedon! Man kan tro att frågornas svar beror på reformen att butiker fick sälja recepfria läkemedel men det är inte hela sanningen då frågorna började att ställas före reformen.

Att så många som 150 000 lider av läkemedelsutlöst huvudvärk innebär att det är ett folkhälsoproblem. Vi har troligen att göra med ett högt mörkertal också. Det är ett enskilt lidande och det kostar samhället i form av sjukskrivningar. Det är viktigt att vi aktivt arbetar med den felaktiga läkemedelsförskrivningen inom sjukvården men även att vi arbetar aktivt med information och tillsyn i alla de butiker som säljer receptfria läkemedel. Att köpa mjölk är inte det samma som att köpa Alvedon! Vi måste aktiv arbeta med läkemedelsberoende oavsett om medicinen skrivs ut på recept eller inte. Vi bör även ha en mer öppen attityd till komplementär och alternativ medicinering för att ge en så individuell vård som möjligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar