torsdag 20 maj 2010

God hälsa på lika vilkor

I Hälso- och sjukvårdslagens §2 står det; målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en god vård på lika vilkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.

Det känns nu som om vi glider allt längre bort från lika villkor och lika värde. Det har tillkommit ett gap mellan rika och fattiga som vi måste minska innan det är för sent. Människosynen idag handlar mer om det individuella ansvaret och med det tillkommer även ett individuellt skuldbeläggande om man inte "lyckats". Vi måste åter se oss själva i ett större sammanhang och förstå att vi har ett gemensamt ansvar för varandra.

Pengar får bara ett större och större värde. I vården heter det att man kan välja men det är inte den enskilda individen som har valmöjligheten utan själva vården som kan välja. De val som vården väljer är de val som genererar mest pengar för så lite arbete som möjligt. Denna valmöjligheter försvårar för flera grupper, bl a äldre, multisjuka och de som inte pratar svenska flytande. De som har det största behovet är de som är förlorarna. Man skulle kunna byta ut den sista meningen i §2 paragrafen till Den som har det största bankkontot skall ges företräde till vården.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar