fredag 14 maj 2010

Är folkhälsa politik?


Frågade för några dagar sedan några medlemmar hur de skulle definiera folkhälsa. Folkhälsa är inte så lätt att definiera då det saknas en vedertagen definition av ordet. Det kan vara en av orsakerna till att man inte pratar om folkhälsa som ett målområde inom politiken.
Det finns två definitioner som jag anser vara bra. Formuleringarna är hämtade från Folkhälsoguiden. Där definieras folkhälsa som; Hälsa är en resurs för individen medan folkhälsa är ett mål för samhället". Vidare definieras folkhälsoarbete som; "...folkhälsoarbete innefattar planerade och systematiska insatser för att främja hälsa och förebygga sjukdom. En uttalad avsikt är att påverka faktorer (frisk-, skydds- och risk-) och förhållanden (struktur och miljö) som bidrar till positiv hälsoutveckling på befolkningsnivå. Insatserna kan vara samhälls- och/eller grupp respektive individinriktade."
Utgångspunkten för folkhälsoarbetet i Sverige är de 11 folkhälsopolitiska målen;
  1. Delaktighet och inflytande i samhället
  2. Ekonomiska och sociala förutsättningar
  3. Barns och ungas uppväxtvillkor
  4. Hälsa i arbetslivet
  5. Miljöer och produkter
  6. Hälsofrämjande hälso- och sjukvård
  7. Skydd mot smittspridning
  8. Sexualitet och reproduktiv hälsa
  9. Fysisk aktivitet
  10. Matvanor och livsmedel
  11. Tobak, alkohol och narkotika
Partiernas ideologier skiljer sig åt hur man ska arbeta inom de olika målområdena och är ett bevis för mig att man kan och ska arbeta med folkhälsa inom politiken. Att främja hälsa och förebygga ohälsa är lönsamt för den enskilde individen och för samhället i stort. Demokrati och delaktighet, minskade skillnader i levnadsstandard och ett väl fungerande trygghetssystem är förutsättningar för ett bra liv. Allt detta kräver politiska beslut.
Svaret på frågan i rubriken blir således; ja, folkhälsa är politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar