måndag 10 maj 2010

Anonyma landstingspolitiker

Läser en studie av Gissur Erlingsson, statsvetare och forskarassistent på CKS (Centrum för kommunstrategiska studier). Författaren skriver att den politik man driver på regional nivå inte alltid är förankrad bland medlemmarna och att tjänstemän och starka yrkesgrupper (läs läkare) har stort inflytande.

Gissur Erlingsson säger även att många partimedlemmar inte är intresserade av vardagen inom landstinget, det är istället kommunalpolitiken som står i centrum. Här råder en diskrepans då en av de viktigaste valfrågorna för väljarna är sjukvård. I SOM-institutets undersökning från april kom sysselsättning på första plats och sjukvård på andra plats när man fick ranka de 10 viktigaste valfrågorna i höstens val. För mig innebär detta att landstingspolitiker behöver bli bättre på att kliva fram och kommunpolitiker bli bättre på att ge plats. Ett sätt att ge plats är att titta på konsekvenser för folkhälsan i de politiska beslut som fattas.

I de lokala medierna är det kommunpolitiker och kommunpolitik som står i centrum medan de större tidningarna intresserar sig för rikspolitiker och rikspolitik. I Östergötland finns egentligen ingen regional massmedia med undantag av Östnytt. När Norrköpings Tidningar och Folkbladet skriver om sjukvård handlar det mest om Lex Maria anmälningar eller information från nationella studier samt information från Socialstyrelsen. I båda tidningarna finns flera kommunpolitiska bloggare vilket är bra. Jag ser det som en risk att det blir inflation i bloggskrivande om även politiker från de olika partierna i landstinget skulle börja blogga. Däremot vore det en idé att ha en artikelserie om de två-tre första namnen på listorna som kandiderar till landstinget och som har anknytning till östra delen av länet. Det skulle ge oss landstingsaspiranter en chans att visa vilka vi är och föra fram vår ideologi.

Andra förklaringar, enligt Gissur Erlingsson, är att vården har starka yrkesgrupper som konkurerar med politikerna. En av orsakerna är, tror jag, att landstingspolitikerna "ska syssla med" vad-frågor och professionerna med hur-frågor. Vad-frågor blir lätt av en övergripande och generell karaktär och politiken i sig är mer inriktad på hur-frågor. Det är i hur-frågorna som de politiska partierna skiljer sig och debatter av olika slag får en grogrund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar