lördag 8 maj 2010

Vård till papperslösa


Tänk på att de papperslösa lever mitt i det svenska samhället men ändå inte!
Fredagen den 7 maj granskades Sverige för första gången i FN;s råd för mänskliga rättigheter Genève. Rådet bildades 2006 och situationen för mänskliga rättigheter ska granskas i alla FN-länder. Granskningen ska vara klar 2011. Granskningen utförs av FN-länderna, inte enbart av människorättsexperter. Den ska resultera i rekommendationer som ska antas i september. Sverige får kritik av flera länder för bland annat den ökade diskrimineringen av asylsökande, invandrare och flyktingar.
För nästan exakt två år sedan röstades en ny lag igenom i Sverige som innebär att asylsökande har rätt till sjukvård men inte de som lever gömda eller är papperslösa. Lagens innebörd är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Risken är stor att de papperslösa blir mycket sjuka innan de söker till till sjukvården då dessa personer i allafall har rätt till "omedelbar" vård. Den vården ska de betala helt själva. Nedan följer en del kostnadsexempel på vård för en svensk medborgare och en papperslös.
Vårdbesök hos läkare på akutmottagning; 260 kr för svensk medborgare och 2000 kr för papperslös.
Vårdbesök hos läkare på vårdcentral; 140 kr för svensk medborgare och 1400 kr för papperslös.

Vårdbesök hos barnmorska på mödravårdscentral; 0 kr för svensk medborgare och 500 kr för paperslös.
Förlossning utan komplikationer; 0 kr för svensk medborgare och
21 000 kr för papperslös.
Insulinbehadnling vid diabetes typ 1; 1800 kr/år för svensk medborgare och 13 000 kr/år för papperslös.

Systemet känns som ett klassiskt moment 22. De papperslösa har sällan arbete, har de arbete är det ett svart jobb med låg lön. De saknar många gånger medel att betala för sjukvård.

Regeringen har i dagarna utsett Rättsmedicinalverkets generaldirektör Erna Zelmin som ansvarig för en utredning om papperslösas rätt till vård. Regeringen påpekar i direktivet att förslaget inte får innebära att tillgången på sjukvård bidrar till att fler personer uppehåller sig olagligt i Sverige. Är tillgången på vård verkligen en avgörande faktor att söka sig till Sverige?

Papperslösa måste få en laglig rätt till sjukvård. Rätten till vård ska inte ha något att göra med migrationspolitk. Vi måste utgå från principen att alla människor har rätt till vård utifrån behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar