fredag 30 april 2010

Läkmedelsvanvård

Läkemedelsbehandling är den vanligaste medicinska åtgärden. Det är också den vanligaste orsaken till patientskador och patientsäkerhetsproblem.

Enligt Socialstyrelsen används i snitt en av tio vårddagar på Sveriges medicinkliniker till vård av patienter som felbehandlats med läkemedel. Felbehandling kan vara i form av mindre lämpligt valda läkemedel, missuppfattade doser eller för höga doser.

Problemet med felaktig läkemedelsbehandling blev högaktuellt 2008 då Uppdrag Granskning synade fallet med Gulli Johansson. Gulli hade fått en mängd läkemedel ordinerade på felaktiga grunder. Tillslut blev hon så pass dålig att läkarna beslöt att sätta ut alla läkemedel. Bara några dagar senare var Gulli Johansson frisk. Genom en felaktig läkemedelsbehandling förlorade Gulli 11 år av sitt liv. Hon gick efter utsättningen från svårt dement till frisk på bara några dagar. Hur många andra Gulli finns det idag?

Det är viktigt att vi tar lärdom av Gulli Johanssons erfarenheter. Vi behöver belysa problemet och ta till åtgärder som en skyldighet att rapportera om man misstänker att någon drabbats av felaktig läkemedelsvanvård, Lex Gulli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar