torsdag 1 juli 2010

Tvättsäcksprojektet; om genusskillnader i vården.


Varför är tvättsäckarna i herrarnas duschrum alltid mycket fullare och måste tömmas oftare än tvättsäckarna hos damerna?

Frågan kom från en sjuksköterska på en hudklinik på Danderyds sjukhus och föranledde en närmare undersökning, ett tvättsäcksprojekt.

Reslutatet av projektet visade skillnader i ordinerad behandling för psoriasis och eksem för män och kvinnor. Män fick oftare hjälp med att smörja in behandlande salva på mottagningen och oftare ljusbehandling. I samband med behandling användes mottagningens duschrum och därför blev herrarnas tvättsäck full snabbare än kvinnornas.

Kvinnorna ordinerades oftare egenvårdsbehandling och avslutade ljusbehandlingen tidigare än männen, därför behövde man inte tömma kvinnornas tvättsäck lika ofta som männens.

Psoriasis är lika vanligt hos män som hos kvinnor medan handeksem drabbar fler kvinnor än män.

I projektet undersökte man även; patientantalet för respektive kön, användadet av psoriasisförbundets egna anläggning, apotektets statistik över utlämnade preparat och jämförelser med Stockholms läns landsting.

Resultatet visade att stora könsskillnader i behandling av kvinnor och män fanns på hudkliniken. Om kvinnor behandlades med samma antal behandlingar per individ som männen skulle resurserna till kvinnor öka med 61%. Detta innebär att kvinnorna subventionerar hudklinikens budget för behandling. Om man skulle behandla männen på samma sätt som kvinnorna skulle man spara in pengar.

Behandling utförs normal sett på en mottagning som har öppet kontorstid. Det leder till att männen är frånvarande under sin egna arbetstid medan kvinnorna, som ordinerades egenvård, utför sin behandling efter arbetstid.

Skulle man göra en genusundersökning på fler områden inom t ex hälso- och sjukvården skulle man hitta fler exempel på en ojämlik vård mellan könen och hur genusassymetri kan fördyra eller bespara pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar