torsdag 29 juli 2010

Konsten att prioritera rätt


Så här har Göran Hägglund valt att beskriva sin tänkta politik som socialminister på regeringens hemsida: "Ett av mina viktigaste mål är att förbättra tillgängligheten i vården ... ofta är det en väldigt lång process innan man kommer dit. Jag vill korta vårdköerna och ta bort hinder så att vi kan få fler aktörer inom vård- och omsorgssektorn. Med fler aktörer ökar patienternas valfrihet och möjlighet att jämföra kvaliteten i vården. Patienterna - inte systemen - ska vara i centrum för den svenska sjukvården."

För att tydligt visa, Göran Hägglund, att du menar allvar med att förbättra tillgängligheten borde du närvara på politikerdebatten under Pride. Du säger att din frånvaro beror på ett späckat schema fast det hela handlar om prioriteringar och, i ditt fall, om en bortprioritering. Vad kan just nu vara viktigare?

en väldigt lång process” För en medmänniska som har fötts i fel kropp är det en väntetid på minst två år för att få hjälp med könskorrigering. Många har även väntat sedan 1972 på att slippa tvångssterilisering för att få ett nytt juridisk kön. Att minska behandling, utredning och uppföljning för individer som önskar könskorrigering skulle innebära två års mindre psykiskt lidande. Att ändra lagen om könstillhörighet är att leva i ett moderniserat Sverige. Skulle du, Göran Hägglund, fortsätta som socialminister kommer "en väldigt lång process" bli en extremt lång process för många personer.

”...patienterna – inte systemen – ska vara centrum för den svenska sjukvården.” Göran Hägglund, systemen, eller i detta fall, trossystemen ska inte stå i centrum i den svenska hälso-och sjukvårdspolitiken. Det är dags att gå från ord till handling nu!

13 kommentarer:

  1. "Vad kan just nu vara viktigare?"
    Jag förstår inte varför det skall
    vara nån sorts MÅSTE att närvara
    på denna debatt? HBT personer är
    en liten minoritet och RFSL:s
    medlemmar ännu mindre. RFSL för
    kulturmarxistisk politik som inte
    alls hör hemma inom KD:s ramar.
    Så GH gör rätt som uteblir!

    När det gäller byte av kön så
    är detta en pseudodebatt så det
    genetiska ej är utbytbart.
    Alltså är man det man föds till
    och det kan vi f.n ej ändra på.

    SvaraRadera
  2. Tack Bo Grahn för din kommentar.

    Det jag menar är att just nu pågår Pridefestivalen och det är en partiledardebatt som jag anser Göran Hägglund borde prioritera i sin roll som socialminister.

    Jag vill höra honom i debatten i sin roll som socialminister, inte medlem i KD.

    RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transsexuella ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som alla andra. Jag stödjer ett arbete för ett jämlikt samhälle.

    När det gäller byte av kön delar jag inte din åsikt. Människan är ett komplext system med en blandning av kropp och hjärna. Om hjärnan säger "pojke" men kroppen visar "flicka" orsakar detta ett onödigt lidande. Detta lidande går att lindra genom könskorrigering. Vi har alltså förmågan att förändra och anpassa kroppen till det hjärnan anser.

    SvaraRadera
  3. Göran Hägglund är inte inbjuden i egenskap av socialminister utan det är en renodlad partiledardebatt.

    Jag tycker det känns rimligt att just KD skippar knäböjandet vid hbt-altaret även om många journalister verkar tycka att det är ofattbart. Hbt-gruppen tillhör definitivt inte KD:s kärnväljare, åtminstone inte den hårt politiserade del av gruppen som ordnar Pride, och partiet kämpar för sin överlevnad i höstens val. Att då spilla tid på att fjäska för någon som ändå aldrig kommer att rösta på partiet vore dumt. Jag tror KD tjänar på att inte delta i debatten.

    SvaraRadera
  4. Tack Daniel för din kommentar.

    Du har nog rätt i din åsikt att "HBT-gruppen" inte är KD;s kärnväljare. Det är få vunna röster men många förluster politiskt.

    Andra borgeliga företrädare har kritiserat Göran Hägglund för sin frånvaro. Se; http://www.smp.se/ledare/olika-verkligheter(2015278).gm

    SvaraRadera
  5. När RFSL kallar så kommer man...Ärligt talat: har världen blivit alldeles galen??? Är själv in i döden trött på att hela HBT-köret blivit vår tids religion. Är trött på alla överstepräster i form av politiker, journalister och andra proffstyckare som ska tala om för oss vanliga dödliga vad vi ska tycka i frågan. Vilken annan minoritet - och då talar vi några få procent av befolkningen - får denna bisarra uppmärksamhet, detta ständiga knäfall från alla som vill rätta in sig i det politiskt korrekta ledet?

    SvaraRadera
  6. Per, tack för din kommentar.

    Det finns ingen undersökning i Sverige över antalet homosexuella. En av orsakerna är man väljer att definniera ordet homosexuell. Minoritet eller inte så har vi här med en grupp individer som har sämre hälsa än andra grupper, se; http://www.dn.se/debatt/hbt-personer-far-inte-den-vard-de-har-ratt-till-1.1142658.
    Jag vill arbeta för en jämlik vård och det är en viktig fråga. Ett jämlikt samhälle och jämlik vård borde vara en självklarhet. Att grupper med dokumenterad sämre hälsa ges uppmärksamhet ser jag som något positivt.

    SvaraRadera
  7. Apropå "problemen" att vara född till fel kön så kan man nästan fråga sig... Ska verkligen allmänna medel betala för att folk vill byta sitt kön?
    Helt sjukt tycker jag. Och jag är inte hbt-fientlig, utan umgås dagligen med en lesbisk och ibland med två killar som gillar varann.

    Känns som om man får spara till sånt själv tycker jag, skattepengarna skall gå till viktigare saker såsom organtransplantationer m.m. svindyra saker - liksom åldervården.

    Ju mer RFSL skriker om såna här ideer ju mer tror jag folk tröttnar på dem.

    Viktigast är att alla kan acceptera människor oavsett läggning. Inte att alla gratis ska kunna gå och byta kön när andan faller på.

    SvaraRadera
  8. Tack Anonym för din kommentar. Håller med dig helt och hållet i att det viktigaste är att alla blir accepterade oavsett sexuell läggning.

    Du lyfter även en viktig fråga där det inte finns några enkla svar. Vad ska samhället stå för och vad ska individen stå för. Är det rätt att samhället betalar för en gastric bypass om personen har levt ett ohälsosamt liv? Var går gränsen för det privata och det offentliga?

    Själv är jag av den åsikten att operationer så som gastric bypass och könsbyte är dyra operationer men att den engångskostnaden är billigare än ett långt liv med ohälsa.

    SvaraRadera
  9. Vill verkligen Pride att GH kommer? Tidigare när han har varit där har det ju skrikits glåord efter honom och kastats sten mot honom. HBT-folk verkar ju inte vara speciellt toleranta mot de som har en annan sxualitet och andra åsikter än de.

    SvaraRadera
  10. Tack Kalle för din kommentar.

    Jag tänker inte försvara det otrevliga bemötandet Göran Hägglund har utsätts för. Det är inte rätt att kasta sten eller utsätta någon för glåpord. Jag kan bara hoppas att det står för några få individers oförstånd eller frustration.

    Däremot skulle hans närvaro underlättat en dialog.

    SvaraRadera
  11. Det är självklart att partiledarna för riksdagspartierna bör komma när de är bjudna. Det är ett så pass stor evenemang med ett tydligt demokratibudskap. HBT Även om han blir bjuden som partiledare så är han också socialminister och den strukturella diskrimineringen av HBT-personer är ett problem som berör hans ämnesområde.

    Förresten finns läser jag här en hel rad märkliga kommentarere, så som anonym som skriver: "HBT-folk verkar ju inte vara speciellt toleranta mot de som har en annan sxualitet och andra åsikter än de." Det är ibland lätt att applicera sina egna fördomar på andra.

    Varför väcker det så många känslor när folk vill visa sin kärlek offentligt? Och varför gör man skillnad mellan föräldrar och föräldrar som längtar efter barn? Vad är det som är så provocerande? Det är ju inga hetero-människor som blir missgynnade, varför är det så svårt med jämlikhet?

    SvaraRadera
  12. Tack Friederike Gerlach för din kommentar.

    HÅller fullständigt med dig att Göran Hägglunds ansvar är diskrimineringen av HBTQ-frågor och att han nu smiter från sitt ansvar.

    SvaraRadera
  13. Jag håller helt med dig, naturligtvis bör Hägglund delta i debatten om hbtq-frågor. Hbtq-personer är fortfarande, trots att vi befinner oss i 2010-talet, en otroligt diskriminerad grupp och det är viktigt att alla partier tar ställning i frågan.

    Tror endast att KD kommer förlora på att inte ställa upp.

    SvaraRadera