onsdag 21 juli 2010
Saknas en tydlig ideologi för hälso- och sjukvården hos Miljöparitet?
En del anser att Miljöpartiet saknar en ideologi för hälso- och sjukvården. Jag är övertygad om att årets valrörelse och debatter kommer att bidra till en ökad insikt i Miljöpartiets hälso- och sjukvårdspolitik och vikten av att investera i framtiden med satsning på ökad folkhälsa.
Vi utgår från ett långsiktigt hållbart samhälle, ekologiskt, ekonomiskt och socialt. I princip alla politiska beslut påverkar folkhälsan, allt från anläggning av grönområden i staden till syn på trygghetssystem. Miljöpartiet ser alltså inte hälso- och sjukvården som en isolerad enhet utan i ett större sammanhang där alla delar påverkar och påverkas av varandra.
Det smartaste valet är att investera i framtiden. Under de föregående 4 åren har det mest handlat om att låna pengar av framtiden för att betala idag. Det har satsats för lite pengar på att förhindra sjukdomar, för mycket pengar på att behandla sjukdomar. Vi är medvetna om att alla sjukdomstillstånd inte går att förhindra. Vi är också medvetna om att många sjukdomar går att förebygga genom en satsning på folkhälsa och ett aktiv folkhälsoarbete. Att investera i framtiden för en ökad folkhälsa tjänar både du och samhället på.
Hur kan man arbeta för en ökad hälsa för medborgarna i Östergötland? Utjämna skillnaderna i ohälsotalet i regionen är ett viktigt steg. Idag finns det skillnader i hälsa mellan länsdelarna. Det finns även skillnader mellan städerna men även mellan landsbygd och stad. Det finns skillnader när det gäller sjukdomsgrupper. Ett belysande exempel är den ökande psykiska ohälsan. Det innebär att vi behöver satsa på en utbyggd skolhälsovård för att möta ohälsan tidigt, utöka primärvårdens insatser för att behandla psykisk ohälsa samt utöka specialistsjukvården inom psykiatri. Vi blir allt äldre och många lider av flera sjukdomar. Vi behöver ett anpassat mottagande på akuten för våra äldre och multisjuka. En anpassning inte bara i mottagandet på sjukhusen utan även efter individens behov. Vi behöver även satsa på bra mat i skolor och äldreboenden. Maten ska vara hemlagad med närproducerade produkter. God och näringsriktig kost är en förutsättning för hälsa. Att ha en bredare syn på behandlingsmetoder innebär en modernisering av hälso- och sjukvården. Genom t ex fysisk aktivitet på recept visar vi att läkemedel inte alltid är lösningen för ökad hälsa.
Vill du vara med att investera i framtiden? Vill du var med och bidra till en ökad folkhälsa i Östergötland? Lägg din röst på Miljöpartiet om du vill vara med.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Alla svar finns på www.kostdoktorn.se och www.westonaprice.org. Iaf om kost. Vetenskapen först! ^^
SvaraRadera