lördag 31 juli 2010

Tillgänglighet för alla?


En förutsättning för vård på lika villkor är att alla ska ha råd med vård. Det innebär att avgifterna i vården ska vara så låga som möjligt. Höga avgifter innebär att lågavlönade inte har råd att betala för vården. Det medför att man hellre avstår från vård trots att man, som låginkomsttagare, har större vårdbehov än höginkomsttagare.

Det har talats för lite om den ekonomiska tillgängligheten i debatter och politiska beslut i hälso- och sjukvården. I och för sig har ordet tillgänglighet ofta används men bara när det gäller väntetid. Alliansen har valt att fokusera på långa vårdköer och lösningen är en privatisering av vården med fri etableringsrätt. Det har resulterat till att många nya vårdcentraler har öppnats. Sedan har man slagit sig för bröstet och visat på siffror hur tillgängligheten har ökat genom att fler träffar läkare. Det man talar tyst om är att de nya vårdcentralerna har öppnats i södra Sverige, i större städer och i städernas centrum.

Den geografiska tillgängligheten har försämrats för de personer som bor i ytterområden och på landsbygden tack vare privatiseringar och fri etablering. Denna form att tillgänglighet, det vill säga geografisk tillgänglighet, nämner inte alliansen över huvud taget.

I Stockholm har Filippa Reinfeldt valt att premiera läkarbesök. Ju fler besök hos läkare desto mer pengar till vårdcentralen. Vad blir resultatet av en sådan politik? Resultatet blir att man ser till att boka så många läkarbesök som möjligt och gärna lätta åkommor. Det är bättre med tre onda halsar på en timme än en multisjuk person på en timme. Sjuksköterskemottagning behövs inte längre för den mottagningen genererar inte lika mycket inkomster.

Till sist handlar det om formell tillgänglighet. Medborgare har en relativt god formell tillgänglighet till svensk hälso- och sjukvård men inte de medmänniskor som lever mitt ibland oss. Jag syftar på de medmänniksor som illegalt befinner sig i vårt land och endast har rätt till akut vård.

Tillgänglighet i hälso- och sjukvården är mer än bara tidsaspekten. Det handlar även om geografisk, ekonomisk och formell tillgänglighet. Det är inte förrän man insett att tillgänglighet består av fler aspekter som man kan börja vägen mot en jämlik vård på lika villkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar