måndag 19 juli 2010

Medborgardialog, en bortglömd resurs?


Landstingspolitik är en komplex sammansättning av flera frågor. Frågor som berör allt från personalpolitik till kollektivtrafik och sjukvård. Glappet mellan landstingspolitiken och medborgarnas åsikter om landstinget gör rätt saker till rätt pris behöver minska. Medborgaredialoger lever i skymundan många gånger när man fattar politiska beslut och är en ovärderlig resurs som får för lite uppmärksamhet.

Medborgardialogen ger svar på frågor som hur fungerar vår organisation idag och vad behöver vi utveckla?

Som politiker bör man fråga sig vilka frågor som passar för dialog men även vilka frågor som inte passar samt varför. Ska medborgarna ha inflytande i en fråga från start till mål eller är medborgardialogen, i en specifik fråga, ett verktyg av flera för beslutsunderlag?

En viktig roll för landstinget är brukardialogen som skapar möjligheter för flera grupper som ibland har svårt att komma till tals i samhället. Det kan t ex vara undomar som har erfarenheter av att växa upp med missbrukande föräldrar. Genom dialogen får de styrande insikt i olika gruppers behov för att fatta beslut som leder till ökat välbefinnande. Det ligger sedan en utmaning i att föra ut informationen till alla medborgare hur, med dialogen som bas, politikerna har fattat beslut.

Förutom att vara en kunskapsresurs och underlag för beslut bidrar medborgar- och brukardialoger till att öka delaktighet och inflytande. Just delaktighet och inflytande är Folkhälsoinstitutets målområde 1 för att främja en ökad folkhälsa.

Ett systematiskt arbete med medborgar- och brukardialoger ger vinster i form av; ökat inflytande, bra kunskapsunderlag, legitimitet för de fördtroendevalda och kvalitetslyft i de politiska besluten.

Öka det systematiska medborgardialogarbetet för en bättre politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar