måndag 12 juli 2010

Stödjande miljöer, friska människor


Rubriken är från ett av kapitlen i Utjämna hälsoskillnaderna inom en generation. Det är en kommision som tillsattes för 4 år sedan av dåvarande genraldirektören för WHO, Lee Jong-Wook. Syftet är att med en bred ansats minska de globala hälsoskillnaderna.

Kommissionen rekommenderar att;

- förbättra förutsättningarna för människors dagliga liv
- angrip den ojämlika fördelningen av makt, pengar och resurser
- utveckla och använd metoder för att mäta och följa ojämlikheten i hälsa, utveckla kunskapsbasen, utbilda människor som är tränade att se hälsans sociala bestämnings faktorer och utveckla människors medvetande om dessa.

Miljöpartiet vill skapa gröna och sköna städer med stadskärnor som ljuder av människors sorl och lek istället för motorljud. Reslutatet blir en bättre luft, minskat buller och mer liv. Att sätta stopp för externhandeln innebär även andra vinster såsom bättre hälsa.

I kommissionens rapport kan vi läsa att ett ökat bilberoende och ett ökat markanvändande för att underlätta bilismen och skapa hinder för utbyggnad av kollektivtrafik medför en minskad fysisk aktivitet. Hur man väljer att forma staden har en mycket avgörande roll för folkhälsan då val av stadsplanering påverkar invånarnas beteende.

En stad med grönområden, närhet till servicefunktioner, torgförsäljning med närproducerad frukt och grönsaker, lekparker och god luft är alla exempel som bidrar till en ökad folkhälsa och borde vara norm överallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar