torsdag 22 juli 2010

Avgifter på ambulanstransporter



I Östergötalnd idag får man betala en avgift på 150 kronor om man åker ambulans om transporten bedöms som inte så akut och att man hade kunnat åkt taxi eller fått skjuts. Syftet med avgiften är att minska och få bort "okynnesåkandet". Anita Mohall, medicinskt ansvarig läkare för ambulanstransporter, ser ingen minskning av okynnesåkandet men en ökning av klagomålen.

Att ta beltalt för mindre akuta ambulanstransporter är en rimlig politisk åtgärd om man som beslutsfattare saknar kunskaper om ekonomisk tillgänglighet och vård på lika villkor. Beslutsfattare som tror att ökade vårdavgifter minskar ett överutnyttjande av vården inser inte att det är resursstarka grupper som har ett högre vårdutnyttjande.

De resursstarka grupperna påverkas inte heller av ökade avgifter då den summan som ska betalas endast är en marginell kostnad från deras synvinkel.

Det finns även en risk att man som låginkomsttagare avstår från att söka vård för att man inte kan betala "onödiga utgifter". Att avstå från vård på ekonomiska grunder strider mot Hälso- och sjukvårdens portalparagraf; 2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.


Avgiften för ambulanstransporter måste tas bort och frågor som ekonomisk tillgänglighet och vård på lika villkor måste ges ett större utrymme i landstingspolitiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar