onsdag 28 juli 2010

Nedvärdering av chefsskapet i vården?


Blekinge läkarförening anser att det behövs fler läkare som chefer för att vården ska fungera bra.

Detta är en åsikt läkarföreningen i Blekinge delar med många andra läkare. De argument som oftast används är att man inte kan ha det medicinska ansvaret om man inte är läkare samt att en icke-läkare inte kan fatta beslut i en verksamhet som är så komplex som sjukvården.

I Socialstyrelsens allmäna råd om yrkesrollen kan vi läsa att; "till verksamhetschefens uppgifter hör, förutom att tillse att det medicinska omhändertagandet av patienten tillgodoser kraven på hög patientsäkerhet och god vård, att tillse att samverkan och samordning med andra enheter fungerar på ett för patienten tillfredsställande sätt, att det finns de direktiv och instruktioner som verksamheten kräver, att personalens kompetens upprätthålls genom adekvata vidareutbildningsinsatser m.m."

Socialstyrelsen rekommenderar att verksamhetschefen ska ha ledaregenskaper, t ex organisationsförmåga. Den enda gången som läkarlegitimation är ett krav är inom psykiatrin och det beror på lagen om tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård.

Många chefer som är läkare har även en viss klinisk verksamhet kvar. Som läkare anser man att läkaryrket är så komplicerat att man måste fortsätta att ta emot patienter eller utföra operationer. Det innebär att man är läkare 50% och chef 50%. Läkarförbundet skriver att; "om chefsuppdraget så tillåter är det positivt att chefen behåller viss klinisk verksamhet, forskning eller undervisning. Detta kan även underlätta en återgång till kliniskt arbete efter avslutat chefsuppdrag." Denna text påvisar att man egentligen ser chefsskapet som ett uppdrag man besitter under en viss tid och att man är, har varit och alltid kommer att vara läkare i första hand.

Om chefen ska vara läkare eller inte är inte den viktigaste frågan. Den viktigste frågan är hur man kan anse att man kan vara chef till 50%. Hur kan man hinna med att fullgöra till ansvar som chef på halvtid? Beror en del av hälso- och sjukvårdens problem på att många verksamheter endast har chefer anställda på halvtid? Är inte det att nedvärdera chefsskapet?

1 kommentar:

  1. Jättebra. Det är tydligt att du har i ett helhetsgrepp om vården. Både innehåll och organisation. Kloka synpunkter och det märks att du vet vad du talar om. Fortsätt skriva och agera! Du blir bästa landstingspolitikern!

    SvaraRadera