torsdag 29 juli 2010

Husbilen löser problem med överbeläggningar!


Kaos på Sahlgrenska, vården pressas under sommaren, fulla avdelningar drabbar akuten och kaos på Centralsjukhuset är ett urval att rubriker från sjukhus runt om i sommarSverige.

Bakgrunden till problemet är delvis att det är för många som söker akut vård på sjukhusens akutmottagningar istället för på vårdcentralen. Att man istället söker sig till akutmottagningen beror på att man får "bra" vård på sjukhus och det är "svårt att komma fram" till vårdcentralen som" ändå inte har några tider".

I Kalmar räknar man upp besvärliga men lättare åkommor, t ex ont i foten, fästingar, urinvägsinfektioner och ont i nacken som besvär patienter söker akutvård för.

Experter på dessa besvärliga men lättare åkommor arbetar på vårdcentralen. Experter på hjärtinfarkt och trauma arbetar på akuten. Varför söka vård på annat ställe än där expertisen finns? Varför ta resurser från mer akut sjuka?

En lösning kan vara en "armé" av husbilar utanför akutvårdsklinikerna, framför allt sommartid. Utrusta husbilarna med grundläggande utrustning för att ta hand om lättare åkommor. Om det finns ambulans-EKG borde det även kunna finnas husbils-EKG.

Utrusta även med läkare, sjuksköterska, undersköterska och laboratiorieassistent samt sekreterare. Detta vore ett perfekt sommarjobb för de som vidareutbildar sig till distriktssjuksköterska.

I utrustningen kan även enklare läkemedel ingå som värktabletter, lokalbedövning, kortison och vätskeersättning.

En komplex värld är i behov av kreaktiva lösningar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar