lördag 24 juli 2010

Livsfarlig retorik


"De vill också att alla patienter ska ha ett vårdkonto där man till exempel ska kunna läsa sina egna journaler". Det är kristdemokraterna som gör detta uttalande i Uppsala.

Ett vårdkonto där man till exempel ska kunna läsa sin journaler. Om man nu "till exempel" kan läsa sina journaler i ett vårdkonto vad kan det "till exempel" mer innebära för patienten?

"Vårdkonton har därför kommit att definieras som en kombination av en sjukvårdsförsäkring med hög självrisk och ett konto där personliga medel förräntas. Tanken är att en sådan kombination både ger ett fullgott skydd vid katastrofala sjukdomstillstånd och håller kostnaderna nere vid mindre allvarliga åkommor". Så säger Henrik Jordahl, nationalekonom och forskare på Uppsala Universitet.

Vidare säger Henrik Jordahl att; "en annan nackdel är att sjukvårdskonsumtionen blir mer ojämnt fördelad med vårdkonton än i system med kraftigt subventionerade patientavgifter. Den ökade ojämlikheten ska dock inte överdrivas. Behovet av sjukvård är mycket mindre ojämnt fördelat över livet än över enskilda år, och dessutom kan fattiga människor med stora vårdbehov ges tillgång till kompletterande försäkringar".

Ett vårdkonto kan "till exempel" innebära en privat försäkring. En privat försäkring som skyddar de redan resursstarka och struntar blankt i de resurssvaga grupperna. Det är viktigt att alla som står för en jämlik vård på lika villkor ser bakom retoriken och har kunskap om vad ett vårdkonto egentligen innebär. Att dölja innehållet i ordet vårdkonto och tona ner det till något "ofarligt" är en livsfarlig retorik.

1 kommentar:

  1. Borgarna har tidigare hörts att prata om konton eller "-peng" i andra välfärdsområden. Människor har olika behov och alla gynnas av ett solidariskt finansierad system som syftar till att minska klyftorna. Men ett konto-samhälle gynnar vissa till en början, men alla blir ändå förlorare i ett ojämlikt samhälle.

    SvaraRadera