tisdag 20 juli 2010

Tydligt ledarskap i vården



Norrköpings Tidningar skriver åter om arbetsmiljön på akuten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. I slutet av juni anmäldes akutkliniken till Arbetsmiljöverket av sjuksköterskor. Arbetsmiljöverket hotade med ett vite om man inte vidtog åtgärder. De åtgärder som nu tas till är ett tydligt ledarskap och närvarande ledarskap på så sätt att man vet vet som kan nås när.

Har många gånger funderat på just kombinationen sjuksköterska och ledarskap. Som sjuksköterska är du arbetsledare och ska planera och genomföra vården. I utbildningen pratas det väldigt lite om ledarskap och ledarskapsteorier. Man går från att vara student en dag till att helt plötsligt leda en grupp utan att ha så mycket kött på benen.

Det bästa vore en utbildning med flera block om ledarskap, gruppsykologi och reflektion över sitt ledarskap på praktikplatser.

I senaste numret av Omvårdnadsmagasinet berättar Elisabeth Carlson om bristen på tid till reflektion för handledare till sjuksköterskestudenter. Man är mest fokuserad på att se till att studenten får vara med på praktiska övningar. Tänk vad bra det hade varit om man, som student, fått lära sig ledarskap på utbildningen, fått chans att pröva sig fram på sin praktikplats och sedan utvärderat sitt ledarskap med sin handledare. Sjuksköterskan som arbetsledare får idag ett alldeles för litet utrymme och är en resurs som idag kastas bort.

Det som istället betonas under utbildningen är sjuksköterskans roll som spindeln i nätet. Det känns fortfarande som om man ska vara en Florence Nightingale. Vad innebär egentligen att vara "spindeln i nätet"? Det är att nedgradera sjuksköterskans kompetens att hela tiden betona den samordnande funktionen. Det finns en viss samordnande funktion som sjuksköterska men man är mer arbetsledare.

Det är hög tid att modernisera utbildningen för sjuksköterskor och satsa mer tid och resurser i utbildningen och på praktikplatserna för sjuksköterskans arbetsledande roll. Det skapar även en grund för goda ledare i vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar