onsdag 14 juli 2010

För många vårdplatser ?!


Bara en av sex sjukhussängar kvar står det i dagens Svenska Dagblad. Det innebär att vi har en effektiv sjukhusorganisation. Att vi är friskare än övriga världen. Vården i Sverige är bäst på att bota sjuka. Vi får även tillfälle att köpa in ambulanshelikoptrar för transport till de sjukhus som finns kvar.

Göran Stiernstedt, avdelningschef för vård och omsorg, SKL, menar att det finns en gräns för hur några vårdplatser vi kan ha men att det går att effektivisera sjukvården ännu mer.

Socialstyrelsen och Läkarförbundet anser att neddragningarna har gått för långt.

Om vi hade tillräckligt med vårdplatser skulle vi inte se nyheter om sängar i korridoren, hot om vite eller överbeläggningar med fara för patientsäkerheten. Så länge liknande nyheter existerar kan man inte anse, som alliansen, att det finns tillräckligt med vårdplatser.

Sverige har idag lägst antal vårdplatser i hela OECD. Få antal vårdplatser i har lett till överbeläggningar som i sin tur leder till att läkare på akuten tillbringar sin "patienttid" med att ringa till avdelningar för att leta platser, att patienter slussas mellan sjukhus och avdelningar, att patienter får ligga i korridorer eller sköljrum, överbelastad personal och risker för felbehandlingar och minskad patientsäkerhet.

Det behövs fler vårdplatser på våra sjukhus och det behövs tre fullvärdiga sjukhus i Norrköping, Linköping och Motala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar