lördag 3 juli 2010

Grön rehabilitering


Går ofta ut med hunden på Djurön utanför Norrköping. Fascineras ofta över att man under promenaden möter ekskog, öppen mark med fritt betande kor, lövskog och, till slut, gran och tall.

Naturen är en plats där man kan hämta energi och ger en stressad kropp en stunds vila och ro. Det är därför inspirerande att läsa om trädgårdsterapi på Gröna Rehab i Göteborg och SLUS; terapiträdgård i Alnarp. På dessa platser finns behandlingsmöjligheter för personer som drabbats av utmattningssyndrom och varit sjukskrivna under en längre period.

Trädgårdsterapi är utvärderat och forskningsbaserat. Enligt verksamhetsledare på Gröna Rehab i Göteborg har 75% av de personer som genomgått programmet återgått i någon form av aktivitet efteråt. De övriga 25% hade någon annan underliggande sjukdom.

Det finns forskning som visar att trädgårdar har en stressminskande effekt. En annan orsak till det lyckade resultatet kan vara det faktum att man träffar andra som befinner sig i samma situation. I konceptet med grön rehabilitering ingår t ex stresshantering, kroppskännedom, lära sig ett nytt förhållningssätt och gränssättning.

Endast läkemedel är inte alltid det enda alternativet som finns för läkning och/eller bot. Att rehabilitera människor med utmattningssyndrom med grön rehablitering är ett bra alternativ. Det är viktigt att se till hela människan och ha tilltro till människans egna läkningsförmåga. Att se helheten och samtidigt individuella lösningar är grunden för Grön Hälsa. Ser fram emot att driva införandet av grön rehabilitering i Östergötland efter valet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar