onsdag 10 november 2010

Vems ansvar är det att trygga kompetens för framtiden?


Bristen på specialistsjuksköterskor blir allt mer besvärande för vården. Trots det vill landstinget inte längre bekosta studielön för de sjuksköterskor som vidareutbildar sig inom de områden, där bristen är som störst. Detta kan man läsa i dagens NT.

Det innebär att år 2014 kommer inte längre landstinget att finansiera en studielön på 15 000 kronor i månaden för dem som vill specialisera sig.
Det finns inte många sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig. Många gånger hamnar man på samma arbetsplats med ungefär lika lön. Kompetensen hos den vidareutbildade personalen tas inte tillvara alla gånger.

Att landstinget betalar studielönen är en morot för många som vill vidareutbilda sig. Jag har även hört många säga att de väljer att vidareutbilda sig på grund av att utbildningen är betald. Som sjuksköterska har du relativt höga studieskulder men inte så mycket i månaden att betala dem med.

Enligt de styrande i landstinget ligger ansvaret på vare enskild vårdenhet. Varje enskild vårdenhet som redan idag kämpar med sin ekonomi. Är det troligt att vårdenheterna kommer att satsa de pengar som behövs för vidareutbildning?

Behovet att anställa specialistutbildade sjuksköterskor inom psykiatri, distrikt och intensivvård är stort och kommer att öka de närmaste åren på grund av pensionsavgångar. Landstinget borde ta sitt ansvar och se till att framtidens kompetensförsörjning är säkrad. Risken är överhängande att vi i framtiden har en sjukvård utan bredd i kompetens samt en landstingsledning som fortsätter att skjuta ansvaret ifrån sig.

Se även Christoffer Bernskölds blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar