söndag 14 november 2010

Utskrivningsklar, vad är det?



Har många gånger funderat på denna term och vad den ibland får för konsekvenser.

Vad innebär då att vara utskrivningsklar? Enligt texten på hemsidan för Landstinget i Östergötland står att: ”en patient är utskrivningsklar om han eller hon av den behandlande läkaren inte längre bedöms behöva vård vid en enhet inom landstingets slutna hälso- och sjukvård. Eftersom en patient, som bedöms som utskrivningsklar, kan vara i behov att fortsatta insatser inom den öppna hälso- och sjukvården, som landstinget har ansvar för har läkaren i sin bedömning att ta hänsyn till vilka resurser som finns. Utskrivningsklar skickas till berörd enhet inom kommunen och/eller öppen vård”.

Det är läkaren som bedömer om patienten är i behov av sluten vård eller inte. Det är alltså enbart den medicinska expertisen som har avgörandet i sin hand. Många gånger är det också så på våra vårdavdelningar att man medicinskt inte har ett behov av slutenvård men att man omvårdnadsmässigt har ett behov av sluten vård innan man får komma hem eller till sitt kommunala boende.

Det finns åtskilliga ”före-detta” patienter som skickas hem alldeles för tidigt med risk för lidande och snabb retur till sjukhuset. Det finns idag stora behov att att utöka begreppet utskrivningsklar för att även omfatta specialiteten omvårdnad. Detta i sin tur innebär att hälso- och sjukvården åter behöver öppna upp avdelningar för slutenvårdsrehabilitering för att ge alla möjligheten till ett gott tillfrisknande och så stora möjligheter som det går att klara sg självständigt efter utskrivning på sjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar