måndag 11 oktober 2010

Vart tog folkhälsan vägen?


Folkhälsan i Sverige har på många sätt förbättrats i flera decennier. Men bland unga ökar nu vård för alkoholrelaterade diagnoser och slutenvård för depressioner, ångesttillstånd och självmord.

Folkhälsa beskriver ett lands hälsotillstånd. Den tar hänsyn både till nivå och fördelning av hälsan. En god hälsa ska inte bara vara så pass bra som möjligt utan även så pass jämlikt fördelad som möjligt.

En sökning på ordet "folkhälsa" på partiernas hemsidor ger följande resultat:


KD 139 träffar
M 0 träffar
FP 437 träffar
C 63 träffar
Summa: 639

S 256 träffar
V 17 träffar
MP 512 träffar
Summa: 785

Man kan kanske inte dra så stora växlar på antalet träffar. V t ex är ett parti som strävar efter jämlikhet och deras siffra är missvisande.

Det som däremot skrämmer är siffran 0 när det gäller moderaterna. O (noll). Alltså inga träffar alls! De nya moderaterna har inte heller utsett en person ansvarig för folhälsofrågor.

Trots att vi vet att klyftorna blir större och större, trots att vi vet att många är utförsäkrade, trots att vi vet att barn mår sämre och sämre finns ingen ansvarig namngiven person för detta område.

Att satsa på folkhälsa är den bästa investeringen vi kan göra för framtiden och för vår befolkning. Hur många och hur mycket kommer vi inte att förlora på denna ignorans?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar