söndag 10 oktober 2010

Vallöften


Allt låter verkligen så enkelt i valtider! Fråga bara centerpartiets Kenneth Johansson. Han är ordförande i socialutskottet och vårdpolitisk talesman för alliansen. I dessa roller förklarade Kenneth Johansson att betald specialistutbildning för sjuksköterskor är ett vallöfte. Han säger även att: "om det fungerar för läkarnas ST borde det även fungera för sjuksköterskornas specialistutbildning".

Ylva Johansson (s) var mer klarsynt innan valet när hon sade att hennes misstro till det borgerliga löftet om betald specialistutbildning beror på att det inte finns med i alliansens budget och inte är finansierat.

Nu, efter valet, vet vi att betald utbildning för specialistutbildning inte nämns i regeringsförklaringen. Kenneth Johansson säger bara mer eller mindre "ni får vänta".

Yrket sjuksköterska har använts många gånger under valrörelsen som ett exempel på en person som tjänar på alliansens skattesänkningar. Det är snarare så att alliansen har tjänat på att använda yrkestiteln under valrörelsen. Nu är ju valrörelsen över så yrkestiteln kommer i fortsättningen bli aktuell igen om 4 år!

Vad är då problemet för specialistutbildade sjuksköterskor? 1) få vill specialistutbilda sig idag för att man tjänar inget på det. 2) idag används inte alla specialistutbildades kompetens för att många gånger går man tillbaka till samma tjänst med samma lön men med högre studieskulder. 3)vården skriker efter specialistutbildade sjuksköterskor. Ekvationen går inte ihop!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar