torsdag 9 september 2010

Attityder mot psykisk ohälsa


Hjärnkoll har gjort en undersökning om allmänhetens attityder och kunskaper till psykisk ohälsa. Undersökningen visar bland annat att över 25% av allmänheten har helt eller delvis negativ inställning till personer med psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning. De negativa attityderna handlar främst om att man inte vill ha psykiatriska verksamheter i bostadsområden eller enperson med psykisk sjukdom som granne eller kollega.

Av de utfrågade anser:

- 33% av de utfrågade menar att placering av psykiatrisk verksamhet är en fara för
lokalbefolkningen.

- 25% inte att de vill arbeta med någon med psykisk störning.

- 20% att de inte vill bjuda hem någon med psykisk sjukdom.

- 70% anser att de flesta personer med psykiska problem inte får professionell hjälp
inom sjukvården.

En gång sjuk, alltid sjuk. Så är den gängse uppfattningen om personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning. En gång sjuk, alltid sjuk stämmer inte då man uppskattar att var fjärde person någon gång upplever psykisk ohälsa. Om nu var fjärde svensk haft psykisk ohälsa och för alltid varit sjuk så är en fjärdedel av svenskarna utdömda.

De flesta som upplever psykisk ohälsa återfår hälsa utan men. Möjligtvis några osynliga ärr i själen. Attityderna om psykisk ohälsa har i stort sett varit oförändrad sedan länge. Det var och en kan göra är att bidra till att avdramatisera psykisk ohälsa och ifrågasätta attityderna. Stå upp för din medmänniska och var en vän. Det är även viktigt att vi arbetar strategiskt och långsiktigt med den psykiska ohälsan via vårdcentralerna och på elevhälsovården.

Förutom att ifrågasätta attityderna behöver vi även fundera på vad det är för samhälle vi vill leva i. Fler och fler lider av psykisk ohälsa och fortsätter vi i samma spår som vi göra nu blir psykisk ohälsa ännu vanligare. Låt den biologiska, sociala och kulturella varelsen som vi människor är få större plats och utymme i samhället än den idag påhittade prestationsinriktade individen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar