söndag 26 september 2010

Ändringar i det sjuka reglerna


Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson lovade i valrörelsen att en snabb utredning skulle startas för att se över sjukförsäkringsreglerna. Efter valrörelsen får vi klart för oss att en snabb utredning innebär efter sommaren.

Cristina Husmark Pehrsson menade i slutet på förra året att "svårt sjuka personer ska inte tvinas ut på arbetsmarknaden. Vi månar om den gruppen".

Vad kommer nu hända med Cristina Husmark Pehrsson? Tar man bort henne kan man ju tillskapa de nynya moderaterna som lyssnar till fler än de som har höga löner.

Socialministerna Göran Hägglund anser att det inte duger. Socialministern säger till Aftonbladet att: "Regeringen kan självklart inte bara sitta på läktaren. Är det så att människor kommer i kläm för att reglerna är felaktigt utformade, då ska vi ändra på detta. Den som är sjuk ska självklart få ersättning, det är en självklarhet för oss. Vi vill inte göra det besvärligt för människor, de ska ha det stöd de kan få."

I början av september sa Göran Hägglund under ett torgmöte i Karlskoga att det fanns "ett korn av sanning" i de negativa rapporterna om de utförsäkrades situation. Göran Hägglund har alltså på ett par veckor gått från "ett korn av sanning" till " den som är sjuk ska självklart få ersättning".

Innebär "ett mänskligare Sverige" att "verklighetens folk" ändrar sig när det passar?

För många kommer uppvaknandet försent. De har redan blivit utförsäkrade. Vad händer med dessa personer? Fler läkarbesök för att få intyg? Fler besök på försäkringskassan? Hur många av dem kommer att få en ursäkt? Ett personligt lidande är svår att värdera i krontal men hur mycket har inte dessa regler kostat för enskilda individer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar