onsdag 23 februari 2011

Buss till Lindö......


I NT debatt skriver idag Stefan Hagfeldt (M) att Miljöpartiets kommunalråd Mattias Stenberg inte ger honom några svar om frågan om kollektivtrafik, eller snarare brist på bussar till Lindö.

För två år sedan ondgjorde sig Stefan Hagfeldt om situationen för bilister mellan Lindö och innerstan. Nu är det nya tider och ett nytt kommunalråd så idag är det bussarna som han fokuserar på.

I debattartikeln skriver Stefan Hagfeldt att Mattias Stenberg varvar personangrepp med att lägga ord i min mun som han aldrig har sagt. Samtidigt skriver han i artikeln att ”vilket Mattias Stenberg tydligen instämmer i?” samt ….”anser tydligen Mattias bara vara i sin ordning”. Själv har jag lärt mig att inte kasta sten i glashus.

Mattias Stenberg svar till Stefan Hagfeldt är att: Mitt ansvarsområde är större än bara en enda busslinje och bara en enda stadsdel. Norrköpings kommun sträcker sig från Arkösund till Skärblacka, inte bara från Lindö till Repslagaregatan. Vi har över trettio busslinjer som går till olika stadsdelar och orter, inte bara en.

Vidare svarar Mattias Stenberg att: Jag har ansvar för över 130 000 människor som bor i Norrköpings kommun, inte bara de 5 000 som bor i Lindö. I staden har även Hageby, Eneby, Klockaretorpet, Vilbergen och alla andra stadsdelar behov av kollektivtrafik, det har man på landsbygden också. Kanske till och med större behov än i Lindö, där andelen bilar och mängden pengar per hushåll är högst i hela staden.

Jag har lyssnat på den direktsända debatten från kommunfullmäktige denna mandatperiod och själv hört Stefan Hagfeldt prata om bussen till Lindö. Det han har sagt om kollektivtrafiken i denna stad handlar bara om EN stadsdel, nämligen Lindö. Vill Stefan Hagfeldt på riktigt föra en diskussion om kollektivtrafiken borde han göra det med HELA kommunen som utgångspunkt. Inte bara den stadsdel han själv bor i. Och, precis som Stefan Hagfeldt själv påpekar i debattartikeln, ska alla medborgare behandlas lika enligt kommunallagen.

Mattias Stenberg svarar även att:Ingen skulle vara lyckligare än jag om vi kunde satsa mer pengar på kollektivtrafiken i Norrköping, men vi har de ekonomiska förutsättningarna vi har och då gäller det att få ut så mycket som möjligt av dem. Jag noterar också att Stefan Hagfeldts prat om att ”slå vakt” om kollektivtrafiken inte återspeglar sig i något budgetförslag Moderaterna lagt. Däremot utlovas det ofta skattesänkningar som skulle innebära ännu större neddragningar. Det är lätt att lova saker om man inte behöver ta ansvar.

Detta pekar på att det är en enskild individ som driver en enskild fråga. Menade han allvar eller det parti han tillhör allvar med att utöka kollektivtrafiken borde det finnas med i budgeten.

För er som vill läsa vidare föreslår jag att ni tittar på Mattias Stenberg interpellationssvar till Stefan Hagfeldt eller jämför tidtabeller på Östgötatrafikens hemsida.

torsdag 17 februari 2011

Vård till papperslöa


Hur sammanfattar jag ett elva timmar långt landstingsfullmäktige? Just nu är det framförallt ett ämne som surrar i huvudet och det är att Östergötland är sämst i Europa på att ge papperslösa vård? Vi är alltså inte bara sämst i Sverige utan även i Europa.

Det blev uppenbart att den styrande minoriteten gömmer sig bakom en tolkning av lagen. Samma lag som flera landsting i detta land vald att tolka helt annorlunda. Medans de flesta ger de papperslösa vård utan att fundera på rättslig status har vi valt att neka medmänniskor i Östergötland vård.

I lagen står det att papperslösa har rätt till akut vård och vård som inte kan anstå. Är det någon som kan förklara vad vård som inte kan anstå betyder? Det är professionen som i det enskilda fallet ska avgöra om det är vård som inte kan anstå eller inte. Samtidigt har professionen skyldighet att bota och lindra.

Det är även professionen som skuldbeläggs av den styrande minoriteten för att det inte har tagit till sig information om hur och vad man ska göra. Som vanligt försöker den styrande minoriteten förklara sig okyldigt, lägga skulden på andra och svära sig själva fria.

Man väljer alltså att låta en rättslig status komma före den enskilda människans behov av vård. Man väljer alltså att bryta mot mänskliga rättigheter. Man väljer alltså att neka medmänniskor vård.

För er som klickar på länken kan jag informera att den gråhåriga mannen i slutet av inslaget inte är Sverigedemokrat utan hälso- och sjukvårdens ordförande Lasse Petterson (Vrinnevilistan).

Läs även Emil Broberg (V) blogg.

torsdag 10 februari 2011

Ranking av sjukhusen i Östergötland



I Norrköpings Tidningar och Folkbladet kan vi läsa att US Linköping är Sveriges bästa sjukhus och att Vrinnevisjukhuset i Norrköping placerar sig på plats 24 medan Motala sjukhus parkerar på plats 41

Undersökningen är gjord av Health Consumer Powerhouse.
På deras hemsida står det att de är Europas ledande analys- och informationsföretag när det gäller hälso- och sjukvårdsinformation för vårdkonsumenten. Företaget menar att de analyserar sjukvårdens verklighet och redovisar resultatet i form av konsumentinformation.

I NT säger företagets utvecklingschef, Arne Björnberg; ”att ranka Sveriges bästa sjukhus 2010 är ett experiment för att se vilket resultatet blir om vi väger samman data till en rangordnande jämförelse på sjukhusnivå”.

I Folkbladet säger Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersson Vrinnevilistan: ”den här statistiken säger en hel del. Men man måste ta den med en nypa salt”.

Utifrån den presenterade statistiken har han följande att säga när det gäller rankingen för Vrinnevisjukhuset: det är inget nytt problem att hjärtsjukvården ligger långt ner på listan på och att problemet inte handlar om resurser utan kompetenser. Vidare att det är konstigt att strokevården hamnar så långt ned i rankingen och att problemet för akutmottagning beror på att det är för många Norrköpingsbor som söker akutvård även när det inte behövs. Att så många söker sig till akuten beror på, menar Lasse Pettersson, att det är så svårt att komma till primärvården.

Som vanligt väljer Lasse Pettersson att skjuta över ansvaret på andra. Om det nu är svårt att få en tid på vårdcentralen är det därför man väljer att nedmontera den landstingsdrivna primärvården i Norrköping?

Företaget grundades och leds av Johan Hjertqvist. Han har tidigare varit vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet, landstingspolitiker och kommunalråd. Dessutom var han chef för Timbro Hälsa. När den lades ned blev den istället Health Consumer Powerhouse. Timbro är en marknadsliberal tankesmedja. Det är långt ifrån en neutral undersökning som vi får ta del av.

Kontentan av detta är att informationen som har givits är konsumentinformation och att den ska ses som ett experiment enligt företaget själva. Enligt hälso- och sjukvårdens ordförande ska den ”tas med en nypa salt”.

Frågan är hur Vrinnevilistan och alliansen kommer att använda informationen när de passar dem i landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och landstingsfullmäktige? Återkommer till er läsare med rapporter.

tisdag 1 februari 2011

Upplevelser från landstingsstyrelsen


Idag har jag för första gången suttit som Miljöpartiets representant i landstingsstyrelsen. Känslan jag har i kroppen efter mötets avslutande är uppgivenhet. Känslan beror på att den sittande minoriteten beslutade att lägga ned vårdcentralerna Väven och Kungsgatan samt distriktssköterskemottagningen i Navestad.

Det blev idag uppenbart att vårdvalet får stora konsekvenser för den landstingsdrivna verksamheten om man inte från början har förmågan från politiskt håll att anpassa sig till nya situationer.

Den nya situationen innebär att man måste hålla sig i framkant när det gäller profilering och nytänk för att först och främst behålla listade patienter men även för att få nya listade. Förlorar man listade patienter förlorar man pengar. Går man med underskott får man inte, enligt den nya lagen, förflytta pengar från en kassa till en annan. Mer eller mindre innebär detta att man går i konkurs.

Hade den politiska styrningen brytt sig om de landstingsdrivna vårdcentralerna hade de även varit mer pådrivande i utvecklingen. Konsekvensen av dagens beslut är att vi i Norrköpings innerstad bara har en alternativ driftsform att välja mellan, den privata.

Vad händer om inte tillräckligt antal listar sig på de vårdcentraler som finns kvar i landstingets regi? Vad kommer att hända i primärvården Linköping? Vad händer med tillgängligheten för en god och säker vård?