torsdag 10 februari 2011

Ranking av sjukhusen i Östergötland



I Norrköpings Tidningar och Folkbladet kan vi läsa att US Linköping är Sveriges bästa sjukhus och att Vrinnevisjukhuset i Norrköping placerar sig på plats 24 medan Motala sjukhus parkerar på plats 41

Undersökningen är gjord av Health Consumer Powerhouse.
På deras hemsida står det att de är Europas ledande analys- och informationsföretag när det gäller hälso- och sjukvårdsinformation för vårdkonsumenten. Företaget menar att de analyserar sjukvårdens verklighet och redovisar resultatet i form av konsumentinformation.

I NT säger företagets utvecklingschef, Arne Björnberg; ”att ranka Sveriges bästa sjukhus 2010 är ett experiment för att se vilket resultatet blir om vi väger samman data till en rangordnande jämförelse på sjukhusnivå”.

I Folkbladet säger Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersson Vrinnevilistan: ”den här statistiken säger en hel del. Men man måste ta den med en nypa salt”.

Utifrån den presenterade statistiken har han följande att säga när det gäller rankingen för Vrinnevisjukhuset: det är inget nytt problem att hjärtsjukvården ligger långt ner på listan på och att problemet inte handlar om resurser utan kompetenser. Vidare att det är konstigt att strokevården hamnar så långt ned i rankingen och att problemet för akutmottagning beror på att det är för många Norrköpingsbor som söker akutvård även när det inte behövs. Att så många söker sig till akuten beror på, menar Lasse Pettersson, att det är så svårt att komma till primärvården.

Som vanligt väljer Lasse Pettersson att skjuta över ansvaret på andra. Om det nu är svårt att få en tid på vårdcentralen är det därför man väljer att nedmontera den landstingsdrivna primärvården i Norrköping?

Företaget grundades och leds av Johan Hjertqvist. Han har tidigare varit vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet, landstingspolitiker och kommunalråd. Dessutom var han chef för Timbro Hälsa. När den lades ned blev den istället Health Consumer Powerhouse. Timbro är en marknadsliberal tankesmedja. Det är långt ifrån en neutral undersökning som vi får ta del av.

Kontentan av detta är att informationen som har givits är konsumentinformation och att den ska ses som ett experiment enligt företaget själva. Enligt hälso- och sjukvårdens ordförande ska den ”tas med en nypa salt”.

Frågan är hur Vrinnevilistan och alliansen kommer att använda informationen när de passar dem i landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och landstingsfullmäktige? Återkommer till er läsare med rapporter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar