tisdag 1 februari 2011

Upplevelser från landstingsstyrelsen


Idag har jag för första gången suttit som Miljöpartiets representant i landstingsstyrelsen. Känslan jag har i kroppen efter mötets avslutande är uppgivenhet. Känslan beror på att den sittande minoriteten beslutade att lägga ned vårdcentralerna Väven och Kungsgatan samt distriktssköterskemottagningen i Navestad.

Det blev idag uppenbart att vårdvalet får stora konsekvenser för den landstingsdrivna verksamheten om man inte från början har förmågan från politiskt håll att anpassa sig till nya situationer.

Den nya situationen innebär att man måste hålla sig i framkant när det gäller profilering och nytänk för att först och främst behålla listade patienter men även för att få nya listade. Förlorar man listade patienter förlorar man pengar. Går man med underskott får man inte, enligt den nya lagen, förflytta pengar från en kassa till en annan. Mer eller mindre innebär detta att man går i konkurs.

Hade den politiska styrningen brytt sig om de landstingsdrivna vårdcentralerna hade de även varit mer pådrivande i utvecklingen. Konsekvensen av dagens beslut är att vi i Norrköpings innerstad bara har en alternativ driftsform att välja mellan, den privata.

Vad händer om inte tillräckligt antal listar sig på de vårdcentraler som finns kvar i landstingets regi? Vad kommer att hända i primärvården Linköping? Vad händer med tillgängligheten för en god och säker vård?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar