onsdag 2 mars 2011

Mer AKM till folket


Igår sammanträdde landstingsstyrelsen i Östergötland. Ett av ärendena som behandlades var betänkandet ”Kompetens och ansvar” från Socialdepartementet. I betänkandet finns riktlinjer när det gäller behörighet för olika yrkesgrupper, från specialistsjuksköterskor till tandhygienister.

I sitt betänkande föreslår Socialstyrelsen att ett register ska tas fram för AKM (alternativ och komplementärmedicin). Tanken är att ett register ska upprättas för de som utövar alternativa behandlingsformer, de som vill registrera sig måste vara medlem i en yrkesorganisation inom AKM-området, konsumentverket ska administrera registret och en nationell informationsinsats bör genomföras när registret införs.

Varför är det föreslagna registret en bra idé? Det handlar om att göra det enklare för alla att göra medvetna val. Det handlar också om att ta det första steget för att lyfta upp AKM upp från källaren till ljuset för att belysa och prata om dessa alternativa behandlingsformer för att avarterna ska försvinna. Registret kan även bidra till att tydliggöra för allmänheten vad det är som räknas till hälso- och sjukvård och vad som inte räknas dit.

Enligt det förslag som fick gehör under landstingsstyrelsen ska ett register inte införas. I svaret skriver man att registret kan vara vilseledande för konsumenter.

Miljöparitet reserverade sig. Vi menar att ett register faktiskt skulle underlätta medvetna val, bidrar positivt på kvaliteten samt leder konsumenterna från vilsenhet till klarhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar