måndag 21 mars 2011

Naprapati


I DN kan vi läsa om en studie som visar att naprapati fungerar bättre än erkänd och rekommenderad behandling och rygg- och ncksmärta.

I studien, som är utförd av Karolinska institutet, deltog 409 patienter med smärta i rygg och/eller nacke sedan minst två veckor. De som deltog hade endast vad som kallas ospecifika besvär. Patienter med t ex diskbråck eller akut pisksnärtskada deltog inte i studien.

Efter 12 veckor upplevde 57% av patienterna, som behandlats av naprapat, att deras tillstånd blivit ”väldigt mycket förbättrat”. För den andra gruppen, som inte fick naprapatbehandling men däremot den rekommenderade behandlingen rådgivning och information, var samma siffra 13%.

När det gäller minskning av smärta var siffrorna även i denna skattning bättre för dem som genomgått naprapatbehandling.

Det finns idag 900 naprapater i Sverige och det är 7 landsting som har värdavtal med naprapater.

Kommer studier som denna att öka acceptansen för naprapatbehandling? Kommer fler landsting vilja teckna vårdavtal? Och vad kommer Högskoleverkets rapport till Jan Björklund innebära?

Högskoleverket skriver i sin rapport att naprapatutbildningen ska avvecklas och ingå som en ny påbyggnadsutbildning för sjukgymnaster.

Idag blir man färdig naprapat efter 4 års studier. Dessa studieår följs av ett års praktik och när praktiken är avslutad kan man ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.

Om förslaget i denna rapport blir ett beslut hur kommer då naprapatins framtid se ut? Kommer det ändå att skapas specialistsjukgymnaster? För alla som ser naprapati som alternativ medicin, kommer ni att ändra åsikt om naprapati? Kommer naprapaterna att fortsätta vara en självständig yrkeskår och istället få stöd från det offentliga utbildningsväsendet.

Det ska bli spännande att följa diskussionerna kring denna fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar