måndag 7 mars 2011

8 mars, en dag att uppmärksamma


Internationella kvinnodagen har sina rötter från 1910 och 1977 antog FN en resolution som uppmuntrar alla andra att uppmärksamma denna dag. Vad är det då vi uppmärksammar? Det som uppmärksammas är ojämställdhet och kvinnors situation i hela världen.

Förra året korades Island som världens mest jämställda land i World Economics Forums lista. Därefter kom Norge och Finland. Sverige placerade sig på 4:e plats.

Trots av vi i Sverige hamnar högt upp på denna lista finns det fortfarande mycket kvar att göra. Ett exempel är könsfördelningen i bolagsstyrelser.

I Näringsdepartementets verksamhetsberättelse kan vi läsa att 49% av alla styrelsemedlemmar är kvinnor. Maud Olofsson är stolt över de redovisade siffrorna.

Rapport har granskat hela det statliga bolagskoncernerna och då visar det sig att endast 31% är kvinnor.

Miljöpartiet har sedan länge debatterat frågan om hur könsfördelningen i bolagsstyrelser ska bli mer jämställd. Ett sätt att säkerställa en jämnare könsfördelning är med hjälp av lagstiftning om kvotering. En del anser att lagstiftning inte är ett alternativ då det är en ägarfråga. Om vi nu ska acceptera det faktum, att det är en ägarfråga, kommer vi att få vänta till Internationella kvinnodagens 200 år jubileum innan representationen närmar sig 50-50 i de privata styrelserna.

För oss i Miljöpartiet är kvotering inget mål men ett medel för att nå ett mål. Ett medel för att ge kvinnor samma möjligheter som män. Ett medel att bredda kompetensen. Ett medel för att modernisera Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar